1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Žene u EU češće rade s nepunim radnim vremenom

Žene u EU češće rade s nepunim radnim vremenom

Žene u Evropskoj uniji su u proseku zarađivale 16,1% manje od muškaraca u 2014, što znači da su na jedan evro koji su na sat zarađivali muškarci, žene dobijale 84 evrocenta, saopštio je 7. marta evropski zavod za statistiku Eurostat.

Razlika u zaradi muškaraca i žena kreće se od manje od 5% u Sloveniji i Malti do više od 20% u Estoniji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj. Podaci objavljeni povodom Međunarodnog dana žena pokazuju da žene, bilo da imaju decu ili ne, češće rade sa nepunim radnim vremenom a razlika na tom planu u odnosu na muškarce drastično se povećava sa brojem dece.

U Sloveniji je razlika u zaradi muškaraca i žena iznosila u 2014. 2,9%, a na Malti 4,5%. Razlika manja od 10% zabeležena je i u Italiji 6,5%, Poljskoj 7,7%, Luksemburgu i Belgiji 9,9%.
 
Na drugom kraju liste nalaze se zemlje sa razlikom od preko 20%: najveća razlika postoji u Estoniji (28,3%), slede Austrija (22,9%), Češka (22,1%), Nemačka (21,6%) i Slovačka (21,1%).
 
Razlike u prosečnoj bruto zaradi na sat ne mogu se tumačiti samo na osnovu principa jednaka zarada za isti posao već se objašnjavaju i različtim socijalnim, pravnim i ekonomskim faktorima, uključujući inidividualne osobine, poput iskustva i obrazovanja, navodi Eurostat.
 
Razlike među muškarcima na tržištu rada ogledaju se i u radnom vremenu. U 2014. u EU svaka peta ili 20% žena starosne dobi od 25 do 49 godina bez dece radilo je sa nepunim radnim vremenom dok je takav ugovor imao svaki 12. muškarac ili 8,2%, što je razlika od 11,8 procentnih poena.
 
Jaz se povećava a brojem dece. Razlika raste na 26,6 procentnih poena kada je reč o ženama i muškarcima sa jednim detetom, a zatim i na 34,4 procentnih poena za žene i muškarce sa dvoje dece.
 
U slučaju da imaju troje i više dece razlika se povećava na 38,1 procentnih poena: gotovo polovina žena (45,1%) sa najmanje troje dece radi sa nepunim randim vremenom, dok je u slučaju muškaraca u istom položaju taj udeo 7%.
 
Razlika su vidljive i u odnosu na različite grupe žena. Dok je kod žena bez dece udeo onih koji rade nepuno radno vreme 20%, kod žena sa jednim detetom iznosi 31,3%.
 
Ovakav trend prisutan je u svim članicama EU a najveće razlike postoje u Nemačkoj gde 25,3% žena dobi od 25 do 49 godina bez dece radi sa nepunim radnim vremenom, i čak 59,4% žena sa jednim detetom, što je razlika od 34,1 procentna poena.
 
Slede Austrija sa razlikom od 28,9 procentna poena, Velika Britanija (28,2 procentna poena) i Holandija (25,1%).

Izvor: EurActiv.com 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…