Žene su vlasnice svega šest odsto nekretnina u Srbiji

Foto: unsplash.com

Beograd – Direktorka za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović iznela je podatke da prema istraživanju Republičkog geodetskog zavoda samo 25 odsto ukupne imovine u Srbiji pripada ženama, kao i da su žene vlasnice svega oko šest odsto nekretnina u državi.

To je saopšteno na konferenciji Pravo na nasleđe – put ka rodnoj ravnopravnosti i zaustavljanju nasilja u Beogradu.

Ako od ukupne imovine gledate samo nekretnine, ženama zapravo pripada tek četvrtina od tih 25 odsto. Žene zarađuju manje, manje su zastupljene na tržištu rada, imaju više neplaćenog rada. Ekonomska nezavisnost žena je veoma važna„, navela je Rikanović.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi se oko 36 odsto žena odreklo imovine u korist muškaraca, dok bi se samo 19 odsto muškaraca odreklo imovine u korist žena, saopšteno je na konferenciji.

Prema istraživanjima iz 2023. godine, 84 odsto ispitanica je izjavilo da nisu upoznate sa podatkom da neće moći da dobiju socijalnu pomoć ako se odreknu imovine.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da se posledice odricanja od imovine ogledaju u ekonomskoj nejednakosti, što prerasta u nasilje, koje dalje eskalira u femicid.

Država jeste uradila deo svojih obaveza, donošenjem Zakona o nasleđivanju 1955. godine, ali mora još mnogo više da bi taj zakon zaživeo u svesti građana. Kjučna reč je informisanost o pravima. Moramo stati na put štetnim običajima i patrijarhatu u društvu„, rekla je Janković na konferenciji.

Zamenica šefa Delgacije EU u Srbiji Plamena Halačeva iznela je podatak da 88 odsto imovine u ruralnim područjima pripada muškarcima.

U Srbiji je prošle godine bilo najmanje 27 femicida, a ove godine još toliko. Prava koja imamo uzimamo zdravo za gotovo i mnoge žene ih se odriču jer su tako naučene. EU je uložila oko 4 miliona evra u različite programe za osnaživanje žena u različitim poljima„, rekla je Halačeva.

Na konferenciji predstavljen je i vodič Pravo na nasledstvo – jednako za sve koji sadrži objašnjenje osnovnih pojmova o naslednom pravu, pregled zakonskog redosleda nasleđivanja, posledice odricanja od nasledstva i informacije kome se obratiti za pravnu pomoć i savet.

Konferencija „Pravo na nasleđe – put ka rodnoj ravnopravnosti i zaustavljanju nasilja“ sprovedena je u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a organizatori su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, UN Women i Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…