Žene se u Poljskoj izborile za abortus

Varšava, 06. oktobar 2016. (Daša Pavlović/Beta) –  Sejm poljskog parlamenta odbacio je 6. oktobra predlog zakona o potpunoj zabrani abortusa na šta je nateran posle "crnog ponedeljka", opštepoljskog štrajka Poljakinja kada su desetine hiljada u 143 gradova i naselja uzele slobodan dan na poslu, decu i kućne poslove prepustile muževima i 3. oktobra izašle na ulice da se bore za legalizaciju abortusa.

Prethodne večeri je, sasvim neočekivano i to bez uobičajene rasprave predlog zakona iz pera rimokatoličkih građanskih incijativa Stop abortusu odbio Pravni odbor Sejma poljskog parlamenta.

U plenumu su 352 poslanika glasala protiv potpune zabrane abortusa. Njih 58 je bilo za to da se zakon usvoji, dok se uzdržalo 18 od ukupno 460 članova donjeg doma parlamenta.

Zakon je u poslednjem trenutku pokušala da spase Joana Banašuk, iz incijative Stop abortusu kada je predložila da iz zakona budu ispuštene zatvorske kazne za trudnice koje bi pribegle veštačkom prekidu trudnoće, pošto je zatvaranje žena ako pobace bilo suviše i za samu Poljsku rimokatoličku crkvu koja dosledno brani život od začeća.

"Narod koji ubija vlastitu decu postaje narod bez budućnosti", apelovala je na poslanike da potpunu zabranu usvoje bez uspeha Banašuk i pitala šta se to desilo sa poslanicima vladajuće stranke kada su koliko pre dve nedelje bili za zakon.

Zahvaljujući glasovima poslanika vladajuće stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog 23. septembra je u čitanja u odborima pušten predlog potpune zabrane veštačkih prekida trudnoće koji ukida teškom mukom postignut nacionalni kompromis iz 1993. da je abortus zabranjen ali Poljakinje imaju pravo da ga traže kada im trudnoća ugrožava zdravlje i život, kada je plod nepovratno oštećen i kada je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja i incesta.

Do 1993. godine su Poljakinje decenijama imale kao i žene u susednim zemljama pravo na veštački prekid trudnoće u ranim fazama na svoju želju a u poodmakloj trudnoći  iz medicinskih razloga.

Pretnja da će Poljska sada, nakon trećeg najrestrkitivnijeg zakona u Evropi, dobiti još oštriji, gori nego u Iranu, gde se zbog začete bebe ne rizikuje smrt majke, razgnevila je Poljakinje i na poziv glumice Kristine Janda ponovile su štrajk kakvim su 1975. godine žene na Islandu zahtevale svoja prava i paralisale celu zemlju.

Poljakinje i masa muškaraca koja ih je podržala pretili su vladi Beate Šidlo da će na tom zakonu polomiti zube jer vlada nije trudnoća i može da se ukloni a "crni ponedeljak" i "crni protest" podržale su, prema najnovijoj anketi, dve trećine Poljaka.

Kačinjski je 6. oktobra ujutru na zatvorenoj sednici poslaničkog kluba priznao da je crni ponedeljak naterao vlasti da ustupe, kazao da dobar vojskovođa kada naiđe na suviše veliki otpor svoje trupe povuče i pregrupiše ih za novi napad i naredio poslanicima da glasaju protiv zabrane abortusa.

"Pravo i Pravda će preduzeti mere za zaštitu života. To će biti promišljene mere. Uz duboko poštovanje to što vi iz Stop abortusu predlažete može da ima upravo suprotan učinak", kazao je danas posle glasanja Kačinjski.

Premijerka Beata Šidlo takođe je obećala da će vlada predložiti neka zakonska rešenja kojim bi zaštitili život od začeća a pre svega veću pomoć države za porodice sa hendikepiranom decom.

Upravo oštećenje ploda ili teško nasledno oboljenje nerođenog deteta glavni je razlog legalnih veštačkih prekida trudnoće u Poljskoj, od 1.040 abortusa prošle godine, ravno 1000 je bilo iz tih razloga.

Poljakinje iz incijative Spasavajmo žene koje zahtevaju potpunu legalizaciju abortusa najavile su danas posle glasanja da njihova borba, između ostalog za to prikupe milion potpisa i pokrenu incijativu da abortuse regulišu ubuduće zajednički propisi EU, ne prestaje.

"Mi kao žene moramo da učinimo sve da Pravo i Pravda na zadnja vrata ne uvede svoje zakone i zabranu abortusa. Mi na to ne možemo da pristanemo", kazala je poslanica opozicione liberalne stranke Savremena Joana Šojring Vilgus.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…