Žene pripadnice manjinski grupa izložene diskriminaciji

U Srbiji su žene iz Romske zajednice diskriminisane i imaju manje prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i učešće u javnom i političkom životu, istaknuto je u četvrtak u beogradskom Medija centru.

Na skupu o učešću Romkinja u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine istaknuto je da bi taj Nacionalni savet trebalo da bude aktivan partner u sprovodjenju Dekade Roma kako bi se poboljšao ekonomski položaj zajednice i smanjila stigmatizacija.

Potpredsednica tehničkog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Sofka Vasiljković istakla je da bi Romkinje koje će biti u Nacionalnom savetu trebalo da „unaprede liderske veštine“. Prema njenim rečima, članice Saveta su do sada veoma retko diskutovale na sastancima i učestvovale u radu.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović kazao je da su Romkinje trostruko diskriminisane – zato što su žene, zato što su Romkinje, kao i unutar same zajednice. On je demantovao da su žene u Savetu bile sputavane i da su podnosile blanko ostavke i dodao da je u njihov rad mnogo zavisio od njihove kreativnosti. Mihajlović je kazao da su od 35 članava Saveta 12 činile žene i dodao da je na njegovoj listi na predstojećim izborima za nacionalni savet svako treće mesto rezervisano za pripadnice romske zajednice.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara rekao je danas u Beogradu da se u Srbiji glasovi žena iz manjinskih grupa retko čuju i da su izložene su diskriminaciji. On je kazao da OEBS podržava romske nevladine organizacije, kao i Vladu Srbije da se poveća inkluzija u društvu, kao i puno učešće žena u političkom životu.

Izbori za članove Nacionalnih saveta raspisani su za 26. oktobar.

Izvor: Medija centar Beograd/Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…