1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Ženama radno vreme često i više od 11 sati dnevno

Ženama radno vreme često i više od 11 sati dnevno

čišćenje prozora

Subotica, 09. avgust 2022. – Žene posle osmočasovnog radnog vremena za koje su plaćene, nekad očekuje dodatno i više od pet sati neplaćenog rada u domaćinstvu, dok je prosek vremena koje provedu u ovim poslovima tri sata svakodnevno.

To pokazuju rezultati istraživanja koje je na teritorijama sedam vojvođanskih lokalnih samouprava sprovela Akademija ženskog preduzetništva.

Rad koji obavljaju žene u kući se često podrazumeva, prihvata olako i ne vrednuje, te retko ko ima procenu koliko njime štede država, društvo i porodica, to jest koliko žene za sve nas ‘nevidljivo’ zarađuju„, navodi se u saopštenju Akademije.

Kako se navodi, žene u domaćinstvu najviše vremena potroše na kuvanje, čišćenje i spremanje, peglanje, pranje suđa, nabavku.

Dodaje se da, radeći bez nadoknade, žene štede budžet svoje porodice, ali i budžet svoje lokalne sredine ili države.

Radeći svakodnevno smenu na poslu i smenu u kući, žene na posao odlaze umorne. Neophodno je da se položaj žena po ovom pitanju popravi, kako one ne bi morale da biraju između karijere i porodice, često se odričući ličnog napretka„, piše u saopštenju.

Dodaje se da se žene i dalje suočavaju sa većim brojem ograničenja u sferi ličnog napretka i razvoja karijere nego muškarci.

U školovanju, zapošljavanju, nasleđivanju imovine i pokretanju sopstvenog biznisa one imaju brojne prepreke. Nekako je tradicionalno zapisano da u najvećem broju slučajeva ćerka neguje stare roditelje, da se imovina sa roditelja i dalje češće prepisuje na ime muškog naslednika, pri otvaranju firme žena vrlo često nema nekretninu na sopstvenom imenu koju može da upotrebi kao garanciju za kredit„, piše u saopštenju.

Projekat „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“ obuhvatio je teritorije lokalnih samouprava Subotica, Sombor, Bačka Palanka, Bač, Kula, Vrbas i Beočin.

Projekat je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u okviru programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“ koji finansira Evropska unija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…