Zemlje Zapadnog Balkana čeka veliki posao u borbi protiv zagađenja vazduha

Evropska komisija

Brisel, 23. novembar 2020. – Upotreba čvrstih goriva, uglja u industriji, energetici i grejanju domaćinstava i izduvni gasovi starih automobila, glavni su uzročnici zagađenja u zemljama Zapadnog Balkana, ocenila je Evropska komisija.

”Ne vidimo dramatičan napredak koji je potreban, pogotovo kada je u pitanju zdravlje građana“, izjavio je komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

U Evropskoj komisiji i Evropskoj agenciji za životnu sredinu naglašavaju da se sa zemljama Zapadnog Balkna radi na postizanju tehničkih standarda kada je reč o kvalitetu vazduha, a samim tim i na zaštiti života i zdravlja građana.

Dodaje se da zemlje regiona tek čeka ”veliki posao” u toj oblasti, koji zahteva kako političku volju, tako i i finansijsku podršku.

„U pripremi je Zeleni sporazum sa Zapadnim Balkanom u kojem ćemo definisati i pristupiti riješenju  izazova sa kojima se države suočvaju. Mislim da je to važno ne samo za region veći i za EU i saradnju i  optimističan sam da mozemo postći rezutate koji će biti vidljivi“ kaže Sinkevičijus.

U Briselu ocenjuju da se u EU smanjuje broj prevremenih smrti čiji je uzročnik zagađenje vazduha, ali da je i dalje visokom nivou.

Navodi se da je izloženost sitnim česticama prouzrokovala je oko 417.000 preranih smrti u 41 evropskoj zemlji u 2018. godini, od čega se 379.000 smrtnih slučajeva dogodilo u EU-28.

Izveštaj  o „Kvalitetu vazduha u Evropi – 2020“ pokazuje da su Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Poljska i Rumunija prekoračile graničnu vrednost Evropske unije za fine čestice (PM2,5) u 2018. godini.

Samo četiri zemlje u Evropi – Estonija, Finska, Island i Irska – imale su koncentracije finih čestica koje su ispod strožih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Evropska agencija za životnu sredinu još nije pripremila finalni izveštaj o uticaju zagađenja na zdravlje za ovu godinu, ali obrađeni deo potvrdio je da je tokom pandemije Kovid19 zabiležen značajan pad koncentracije NO2 i PM čestica u velikim gradovima.

Zaključuje se ipak da zaključavanje društva nije način za smanjenje zagađenja, već kontinuirana primena ekoloških i klimatskih politika širom Evrope i sveta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…