Zemlje sa severa EU traže oprez oko reforme zone evra

evro

Brisel, 6. mart 2018. – Članice EU sa severa bloka, njih osam, zatražile su 6. marta da se reforma zone evra fokusira na kompletiranje bankarske unije, unapređenje poštovanja budžetskih pravila i uspostavljanje evropskog monetarnog fonda a da se ambiciozniji planovi ostave za kasnije.

Danska, Estonija, Finska, Irska, Letonija, Litvanija, Holandija i Švedska tako su reagovale na francuski predlog za dublju integraciju zone evra koji je bio „na čekanju“ dok se nisu razrešile nedoumice oko nove nemačke vlade.

"Snažnije performanse nacionalnih strukturnih i fiskalnih politika u skladu sa zajedničkim pravilima … treba da imaju prioritet nad teško dostižnim predlozima", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nakon formiranja nove velike koalicije u Nemačkoj, najmoćnijoj ekonomiji zone evra, očekuje se da kancelarka Angela Merkel nastavi razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o reformi devetnaestočlane zone evra.

Članice EU sa severa su oprezne u vezi s ambicioznim Makronovim planovima koji uključuju zajednički budžet zone evra ili zajedničkog ministra finansija.

U grupi članica EU sa severa bloka su i dve zemlje koje nisu u zoni evra – Danska i Švedska.

Ta grupa smatra da planovi za integraciju treba da se usmere u oblasti u kojima su članice najbliže kompromisu, poput dovršavanja bankarske unije.

"Reforme su dobre, poput zajedničkog ministra finansija, ali one neće rešiti stvarne probleme. To jedino može da se uradi pragmatičnim koracima", rekao je za agenciju Rojters finski ministar finansija Peteri Orpo.

"Ne treba da sprovodimo kvazi reforme već treba da budemo pošteni i prepoznamo reforme koje će stavrno rešiti probleme sa kojima se suočavamao", istakao je finski ministar.

Grupa sa severa EU kaže da podržava ideju prerastanja Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) u evropski monetarni fond ali ne podržava predlog Evropske komisije da Evropski parlament to nadgleda.

"Evropski monetarni fond treba da ima veću odgovornost za razvoj i nadgledanje programa finansijske pomoći. Odlučivanje treba da ostane čvrsto u rukama članica", navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je predložila transformaciju spasilačkog fonda zone evra u evropski monetarni fond u decembru. Tu ideju su podržale Nemačka i Francuska.

Grupa "Polarna svetla", koju čine nordijske zemlje članice EU, Irska i Holandija, često je udruživala snage sa Velikom Britanijom u borbi protiv protekcionističke tradicije u Francuskoj i Nemačkoj ili protiv članica sa istoka i jugoistoka gladnih subvencija EU.

Međutim, predstojeći izlazak Britanije iz EU naterao je grupu da traži nove saveznike, poput baltičkih zemalja, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…