1. Početna
  2. Vesti
  3. Zemlje regiona radiće na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi

Zemlje regiona radiće na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi

Savet za regionalnu saradnju (RCC)

Podgorica, 1. februar 2018. – Predstavnici vlada zemalja u regionu su izrazili odlučnost da rade na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, i opredeljenje za razradu Mape puta za kontrolu, koja bi trebalo da bude usvojena na predstojećem samitu u sklopu Berlinskog procesa.

Kako je dogovoreno u zajedničkoj izjavi na regionalnoj konferenciji "Jačanje obaveza kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi", zamenici ministara spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja u regionu su u potpunosti opredeljeni za razradu Mape puta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu pod pokroviteljstvom Centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i Nemačke.

Na konferenciji je takođe izražena opredeljenost za pripremu za njeno usvajanje na predstojećem samitu Zapadnog Balkana koji će biti održan kasnije ove godine u Londonu, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

"Mapom puta će se precizno definisati mere i ciljevi koji se objektivno mogu proveriti, a koji se tiču kontrole malog oružja i lakog naoružanja s ciljem sveobuhvatnog sprečavanja, krivičnog gonjenja i pokretanja sudskih postupaka protiv nedozvoljenog držanja i zloupotrebe oružja u regionu", navedeno je u saopštenju.

Zajednička izjava predstavlja formalno jačanje obaveza vlasti iz Jugoistočne Evrope u borbi protiv nedozvoljene trgovine i širenja malog oružja i lakog naoružanja i municije kao dela ukupnog procesa integracije u Evropsku uniju.Skup, koji je organizovao Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) pod pokroviteljstvom RCC-a i Nemačke, otvorio je domaćin, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Ministar Darmanović je iskazao opredeljenost Crne Gore da se priključi naporima međunarodne zajednice u borbi protiv glavnih bezbednosnih  izazova u Evropi i istakao da je "potreban celovit pristup zajedno sa intenzivnijom regionalnom saradnjom, razmenom podataka i izgradnjom kapaciteta" kako bi se efikasno prevazišli izazovi koje nedozvoljena trgovina vatrenim oružjem predstavlja.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović je u svom obraćanju pohvalio napredak ostvaren prethodnih nekoliko godina u kontroli malog oružja i lakog naoružanja, naročito u pogledu usvajanja i sprovođenja nacionalnog zakonodavstva, bolje koordinirane saradnje i kontinuirane izgradnje poverenja te dodao da je pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja i dalje jedan od glavnih izazova bezbednosne saradnje u regionu.

"Na prethodnim sastancima komisija za malo oružje i lako naoružanje istaknuta je potreba za standardizacijom pristupa u borbi protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem, sistematskim prikupljanjem i analizom podataka kao podrške politikama. RCC, prema tome, veoma ceni i podržava ideju izrade Mape puta za Zapadni Balkan o malom oružju i lakom naoružanju pod pokroviteljstvom SEESAC i Nemačke", rekao je Svilanović.

Komesarka za razoružanje i kontrolu oružja u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Patricija Flor potvrdila je opredeljenost za stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu i najavila intenzivniji angažman i podršku u rešavanju pitanja kontrole malog oružja i lakog naoružanja kao jednog od gorućih pitanja sigurnosne saradnje.

U saopštenju je navedeno da je današnji sastanak bio prilika da učesnici razmotre izazove sa kojima se vlasti u regionu suočavaju u pogledu kontrole malog oružja i lakog naoružanja i napredak ostvaren u njihovom prevazilaženju, kao i da utvrde potrebe i načine daljeg rada na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…