Zemlje odbacile predlog UN o raspodeli izbeglica

Ujedinjene nacije

Članice UN odbile su predlog generalnog sekretara UN Ban Kimuna da svake godine prime najmanje 10% svetske populacije izbeglica kako bi, između ostalog, pomogle zemljama koje su prihvatile veliki broj izbeglica. 

Pitanje izbeglica i migracija biće razmotreno na samitu UN o izbeglicama i migracijama, prvom takvom skupu koji će se održati u okviru zasedanja Generalne skupštine UN na jesen.
 
U nacrtu deklaracije samita koji će se održati 19. septembra u Njujorku, ne pominje se predlog o raspodeli odgovornosti, odnosno prijemu 10% od oko 20 miliona izbeglica u svetu, piše AFP.
 
Umesto toga zemlje su navele da će raditi "na postizanju globalnog dogovora o izbeglicama 2018" i da će paralelno s tim pokrenuti pregovore o migrantima, odnosno o sporazumu o "bezbednim, uređenim i regularnim migracijama".
 
Ban Kimun je u maju pozvao na postizanje globalnog dogovora o ravnomernoj podeli odgovornosti u do sada najvećoj migrantskoj krizi od Drugog svetskog rata. On je pozvao zemlje da uspostave međunarodni okvir za saradnju u oblasti migracija i da se 2018. organizuje konferencija o međunarodnim migracijama na kome će biti ozvaničen dogovor.
 
U deklaraciji za predstojeći samit o izbeglicama i migrantima nabrajaju se dalje dobre namere prema izbeglicama i migrantima: poštovanje ljudskih prava, borba protiv trgovine ljudima i ksenofobije, sa težištem na "skrivenim" problemima migrantske krize, i obećanja o finansijskoj podršci zemljama u koje izbeglice beže.
 
Pregovori o dokumentu su završeni 2. avgusta u Njujorku.
 
Savetnica generalnog sekretara UN za predstojeći samit Karen AbuZajid rekla je, međutim, da je vrlo zadovoljna postignutim. Ona je pozdravila to što će sledeće godine biti pokrenuti zasebni pregovori o sporazumu o migrantima.
 
Ukazala je i na "značajan doprinos" koje bi zemlje mogle najaviti na konferenciji o izbeglicama u Njujorku 20. septembra, bilo kroz prijem izbeglica ili druge vrste pomoći.
 
Tom konferencijom će predsedavati američki predsednik Barak Obama, a baviće se pre svega izbeglicama, dok će skup Generalne skupštine UN biti posvećen i izbeglicama i migrantima.
 
Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal (Amnesty International) je 3. avgusta ocenila da je ublažavenje teksta deklaracije "žalostan neuspeh" i "propuštena istorijska priliku".
 
AI je ranije kao zemlje koje bi mogle da podriju dogovor izdvojio grupu zemalja, uključujući Australiju, Kinu, Egipat, Indiju, Rusiju, Pakistan i Veliku Britaniju. Drugi aktivisti su ukazali i na ulogu SAD i EU u kojima postoje podele u vezi s tim pitanjem.
 
"Suočeni sa najtežom izbegličkom krizom u poslednjih 70 godina svetski lideri su odbili da preuzmu odgovornost", rekla je savetnica za pitanja izbeglica i migranata u AI Šarlot Filips.
 
"Oni su za kansije odložili ključne odluke dok se izbeglice dave u moru ili kopne u kampovima bez ikakve nade", dodala je ona.
 
Od početka godine 94.000 ljudi, uglavnom iz podsaharske Afrike prešlo je Sredozemno more u pokušaju da stignu do Evrope, podaci su Međunarodne organizacije za migracije.
 
Tom prilikom je stradalo više od 3.000 migranata što je 50% više u odnosu na isti period prošle godine.
 
U svetu je izbeglo ili raseljeno 65 miliona ljudi. Od tog broja 21 milion su izbeglice, tri miliona tražioci azila a 40 miliona raseljeni.
 
Više od polovine izbeglica boravi u Turskoj, Pakistanu, Libanu, Iranu, Etiopiji, Jordanu, Keniji i Ugandi, pokazuju podaci Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).
 
Ukupan broj migranata u svetu, prema procenama UN, iznosi 244 miliona ljudi.
 
Devet zemalja – SAD, Britanija, Japan, Kuvajt, Švedska, Norveška, Danska i Holandija, zajedno EU daju 75% sredstava u budžetu UN za pomoć izbeglicama.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…