Zelić: Žene sa invaliditetom u dvostruko većem riziku od nasilja

Ivana Zelić

Beograd, 01. jun 2022. – Žene sa invaliditetom, posebno one mlade, izložene su dvostruko većem riziku da budu žrtve nasilja i to najčešće porodičnog nasilja, izjavila je koordinatorka SOS službe organizacije Iz kruga Vojvodine Ivana Zelić.

Kako je navela, one su izložene svim oblicima nasilja, psihičkom, fizičkom, seksualnom, ali i izolaciji i zanemarivanju.

Takođe, nad njima često sprovode nasilje i personalni asistenti i zaposleni u različitim ustanovama.

Članovi porodice žena sa invaliditetom, naročito mladih, često donose odluke u njihovo ime, pravdajući se time da to rade za njihovo dobro i da bolje znaju od njih koji su njihove potrebe, ukazala je za Fonet Zelić.

Prema njenim rečima, proces pružanja podrške počinje javljanjem žrtava nasilja organizaciji.

One tada ispričaju svoju priču, posle čega se, zajedno sa organizacijom, pravi procena rizika i bezbednosni plan, gde se procenjuje koliki je stepen ozbiljnosti nasilja i dogovaraju dalji koraci.

Kako je navela Zelić, žrtve nasilja same odlučuju o tome da li žele da prijave, ali ih organizacija ohrabruje da to učine, posebno one mlade.

Kada su u pitanju sigurne kuće, nažalost, ne postoji sigurna kuća u Srbiji koja je stopostotno pristupačna ženi sa invaliditetom„, napomenula je ona i dodala da je problem i to što ni mnoge druge institucije nisu pristupačne.

Prema njenim rečima, primetan je određeni napredak kada je reč o položaju žena sa invaliditetom u društvu, ali je potrebno još rada na tome, jer su i dalje prisutne predrasude i stereotipi, što posebno pogađa mlade žene sa invaliditetom.

Kako je istakla, na njih se često gleda ili kroz sažaljenje ili kao na superheroje za sve one obične stvari koje urade.

Smatra se da je super heroj ako se udala, ostvarila u ulozi majke ili završila fakultet i školovanje, tako da dosta treba raditi na tim stavovima, naglasila je Zelić.

Mlade žene sa invaliditetom, kako je predočila, imaju i problem pristupačnosti obrazovnim ustanovama u kojima se školuju, što kasnije vrlo često utiče i na njihovo zapošljavanje i finansijsku situaciju.

Pozivajući se na iskustva iz regiona, Zelić je zaključila da su problemi mladih žena sa invaliditetom gotovo svuda isti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…