Zelenović: U 35 od 170 lokalnih samouprava došlo do “prekomponovanja” lokalne vlasti

Nebojša Zelenović

Strazbur, 6. novembar 2018. – Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu da republičke vlasti, pedvođene Srpskom naprednom strankom (SNS), vrše snažan pritisak na odbornike lokalnih vlasti koji nisu pod njihovom kontrolom.

On je, u okviru debate “Gradonačelnici pod pritiskom”, naglasio da je osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin “ubeđivao” Sretena Živanića, šabačkog odbornika, da promeni stranu, dok je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović slično nastupio prema gradskom odborniku Vladanu Vujaniću.

U dokumentu koji sam predao Kongresu nalazi se 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije. Njima je nuđen novac, funkcije, ali i prećeno otpuštanjem s posla, dolaskom raznih inspekcija i kontrola ukoliko se bave privatnim poslom”, rekao je Zelenović objašnjavajući na koji način je vršeno “prekomponovanje” lokalnih vlasti u Srbiji.

On je naveo da je u lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore već više od šest godina ogroman broj odbornika izložen pritisku centralne vlasti.

Cilj je da SNS, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje. To je inače nova reč koju smo dobili u prethodnom periodu”, rekao je on.

Naglašavajući da govori u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ali i u ime 448 lokalnih odbornika iz cele Srbije, Zelenović je naveo da je od 2012, kada su organizovani poslednji lokalni izbori u Srbiji, do danas, u 35 od 170 lokalnih samouprava došlo do “prekomponovanja” lokalne vlasti, čime su učinjene teške povrede člana 7 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Gradonačelnik Šapca je rekao da su u proteklom periodu uhapšene 34 osobe, koje su bile predsednici opština ili gradonačelnici, a da niko od njih nije osuđen.

Vlast na centralnom nivou sada pokušava da nas kriminalizuje i svakodnevno smo izloženi medijskom linču. Centralna vlast zloupotrebljava policiju, tajnu službu i vrši pritisak na sud da bi sprečila izabrane predstavnike da obavljaju svoju dužnost”, rekao je gradonačelnik Šapca.

On je naveo i da se ministarka Zorana Mihajlović “stalno pita” kada će da bude uhapšen Milan Stamatović koji je šest puta biran za predsednika opštine Čajetina i protiv koga se ne vodi nijedan postupak.

Prema njegovim rečima, u Paraćinu su pokušali nasilno da prekinu sednicu Skupštine opštine kako bi izazvali nove izbore, a u Šapcu su lomili kutije prilikom konstitutivne sednice Skupštine grada.

Radi se o ozbiljnom nasilju”, naveo je Zelenović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…