Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Zelena komuna 22

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „Odbor za ljudska prava Valjevo“ uputili su javni poziv zainteresovanim pojedincima, udruženjima građana, neformalnim grupama, institucijama, medijima i privrednicima za kandidovanje i delegiranje člana/članice za učešće u radu građanskog Saveta za čist vazduh u Valjevu.

Ovim pozivom navedena udruženja stvaraju priliku za sve zainteresovane građanke i građane da se na transparentan način uključe u kreiranje lokalne politike koja se tiče kvaliteta vazduha u Valjevu“, rekao je za Dijalog Net Vladimir Radosavljević, predsednik „iRevolucije“ iz Valjeva.

U javnom pozivu se ukazuje na činjenicu da je grad Valjevo jedan od gradova u Srbiji koji je visoko na lestvici kada je reč o aerozagađenju.

Valjevo zbog zagađenosti vazduha spada u aglomeraciju najlošijeg kvaliteta vazduha, 3. kategorije, zbog prekomernog prisustva suspendovanih PM10 čestica“, podseća Radosavljević.

Radosavljević dodaje da „Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za zaštitu životne sredine procenjuju da zbog toga približno 220-500 osobe godišnje prerano izgubi život usled uticaja zagađenog ambijentalnog vazduha na zdravlje“.

Iako je lokalna vlast još 2016. godine usvojila Plan kvaliteta vazduha nisu zabeležene značajnije aktivnosti, ni pomaci u smanjenju zagađenosti vazduha, kaže naš sagovornik i naglašava da „javnost nema pouzdanu informaciju o realizaciji ovog planskog dokumenta niti je osigurana mogućnost da građani učestvuju u formulisanju ili vrednovanju učinka ove javne politike“.

Zbog toga grupa valjevskih udruženja („iRevolucija“, „Lokalni odgovor“ i „Odbor za ljudska prava Valjevo“ u periodu jun 2021-januar 2022. sprovodi projekat “Zelena komuna 22 –  participativno rešenje aerozagađenja u Valjevu”.

Projekat bi trebalo da doprinese većem učešću javnosti u donošenju odluka kada je reč o lokalnoj politici zaštite životne sredine, pre svega politici kvaliteta vazduha.

U tom cilju pokrećemo pitanje obrazovanja neformalnog građanskog savetodavnog tela, Građanskog saveta za čist vazduh u Valjevu koji bi bio demokratski pokrovitelj akcije usmerene na zagovaranje, istraživanje i participaciju javnosti u odlučivanju“, objašnjava Radosavljević.

Smatra da Savet treba čine osobe od autoriteta u zajednici, ljudi od ugleda i integriteta, osobe kompetente u svom polju profesionalnog i društvenog delovanja. „Savet treba da “nadživi “projekat, njegovi članovi i članice bi trebalo da nastave saradnju i komunikaciju i nakon okončanja akcije u januaru 2022. godine, nastavljajući borbu za čistiji vazduh i građansku participaciju“ zaključuje naš sagovornik i poziva formalne i neformalne entitete u gradu Valjevu da iskoriste priliku i kandiduju/delegiraju članove/članice Građanskog saveta.

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.“

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…