Zdravstvena zaštita u zatvorima

zatvor

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, u Medija centru 26. juna 2014. godine od 11 sati, održaće se konferencija za medije u organizaciji institucija i nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem prava osuđenika: Zaštitnika građana Republike Srbije, ApsArt Centra za pozorišna istraživanja, Beogradskog centra za lјudska prava, Odbora za lјudska prava – Leskovac i Komiteta pravnika za lјudska prava.

Tokom jedinstvenog projekta „Od kršenja do stvaranja zakona“ u kome su osuđenici po prvi put bili pitani za mišlјenje o tome kako da se unapredi njihov položaj, preko 1.000 osuđenika se izjasnilo da je unapređenje zdravstvene zaštite u zatvorima apsolutni prioritet. Urgentno stanje u ovoj oblasti potvrđeno je izveštajem Zaštitnika građana Republike Srbije o stanju zdravstvene zaštite u zatvorima.

Specijalni pravni tim je, na osnovu konsultacija sa Ministarstvom zdravlјa, potvrdio potrebu i osuđenika i zdravstvenih radnika za uređenjem postupanja lekara u zatvorima. U skladu sa novim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, izrađen je predlog novog pravilnika i uputstva kojim se može značajno unaprediti rad zdravstvenih službi, a koji će biti predstavlјen na konferenciji.

O značaju uloge lekara u procesuiranju torture govoriće predsednik Odbora za lјudska prava – Leskovac, na primeru najnovije presude Evropskog suda za lјudska prava, kojim je utvrđeno da Srbija nije procesuirala moguću torturu nad 37 osuđenika za vreme pobune 2006. godine, u Kazneno popravnom zavodu u Nišu. Za ovaj propust države, građani Srbije će morati da plate 135.000 evra.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za učešće na telefone 011-3344425 i 3344235 ili putem mejla office@yucom.org.rs, do srede u 15 časova.

Podsećamo da konferenciju možete pratiti uživo na sajtu Medija centra.

Izvor: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…