Zbog zagađenja u Smederevu podneta krivična prijava protiv kineske kompanije HBIS

aerozagađenje

Smederevo, 01. jun 2022. – Građanski pokret Tvrđava i meštani sela Radinca, Vranova i Ralje u Srbiji podneli su javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS i pet direktora zbog zagađenja životne sredine.

Kineska HBIS Grupa je 2016. godine kupila deo imovine železare u Smederevu, pedesetak kilometara od Beograda, a taj grad i okolna mesta su na listi najzagađenijih u Srbiji.

Trećinu dana u godini vazduh je označen kao štetan i opasan, ukazuju aktivisti.

Koordinator pokreta Tvrđava Nikola Krstić rekao je da niko ne želi da zaustavi rad smederevske železare, ali da je neophodno da kompanija poštuje ekološke standarde kako bi zaštitili zdravlje stanovništva i životnu sredinu koja je ugrožena njenim radom.

Meštani sela Radinac svedočili su u septembru 2020. za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se život godinama unazad odvija pod naslagama prašine iz postrojenja železare.

U izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iz februara 2021. godine upozorava se na uticaj Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana zbog nedostatka transparentnosti i procene uticaja kineskih investicija i zajmova na životnu sredinu.

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta upozorilo je u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju na „sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji“.

Među njima je i železara Smederevo čiji je deo imovine kineska HBIS Grupa kupila za 46 miliona evra. Železara zapošljava oko 5.000 radnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…