Zbog sajber napada bez struje

Sijalica

Upozorenja sajber stručnjaka bila su opravdana – zabeležen je prvi slučaj nestanka struje usled sajber napada. Tim firme za informatičku bezbednost ESET i izvori u Ukrajini potvrdili su da je sajber napad krajem decembra ostavio u mraku široko područje zapadne Ukrajine. Timovi ESET-a ističu da je ovo neslavna svetska premijera, nakon brojnih upozorenja stručnjaka da su informatički sistemi kojima se upravlja velikom infrastrukturom podložni napadima.

"Ovako nešto do sada nije zabeleženo u svetu", naveli su za AFP timovi ESET u Francuskoj. 

"Virus je ubačen zahvaljujući opsežnoj ’fišing’ kampanji preko zaraženog eksel (Excel) dokumenta", objašnjavaju u ESET-u, gde su napad otkrili jer su njihovi timovi motrili na taj virus već mesecima. 

Na zapadu Ukrajine veliki deo regiona Ivano-Frankivsk ostao je bez dztujr 23. decembra na nekoliko sati, kako je tada saopštila lokalna energetska kompanija Prikapatijaoblenergo. Preduzeće je tada saopštilo da je kvar prouzrokovan "intervencijom neovlašćenih osoba u sistemu upravljanja na daljinu" i da su tehničari morali da "ručno" ponovo uspostave snabdevanje strujom. 

Malo nakon toga, ukrajinska obaveštajna služba SBU saopštila je da je otkrila "zloćudne programe na mrežama više regionalnih kompanija za struju". 

"Otkriven je virus sa kakvim se nikada do sada nismo sreli. Taj virus je naneo štetu. Automatsko funkcionisanje je prestalo da radi, računari su se isključili", potvrdio je za AFP ukrajinski izvor blizak tom slučaju. 

"Nastavljamo da radimo na razjašnjavanju ove afere. Za sada ne možemo da kažemo ko je to učinio i s kojim ciljem", rekla je za AFP predstavnica SBU za region Ivano-Frankivsk Marija Rimar. 

Istraživači ESET smatraju da su napadači koristili program pod nazivom Blek enerdži (BlackEnergy) kako bi uneli zloćudan program "kil disk" (KillDisk) koji ima mogućnosti da sabotira industrijske sisteme. 

Stručnjaci su već više puta ukazali na podložnost informatičkim sistema za upravljanje velike infrastrukture sajber napadima. 

"Ovaj napad samo je pozvrdo strahovanja stručnjaka: sajberkriminalci su sve moćniji i sajber napadi će u 2016. biti sve brojniji", ocenjuju timovi ESET.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…