Zbog pandemije koronavirusa projekat „Puls Evrope“ prelazi u onlajn okruženje

Puls Evrope

Beograd, 26. avgust 2020. – Projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“ biće izmenjen zbog pandemije COVID-19, pa će se zbog nemogućnosti organizovanja putovanja u zemlje EU bazirati na onlajn aktivnostima.

Poziv je otvoren do kraja 2020. godine. Aktivnosti programa će se usklađivati sa razvojem situacije u vezi sa pandemijom.

Medijske posete zemljama EU biće organizovane čim budu ukinuta ograničenja za putovanja uvedena zbog pandemije korona virusa.

U izmenjenom pozivu za učešće u projektu navodi se da će učesnicima biti omogućeni svi tehnički uslovi za održavanje Zoom sastanaka sa sagovornicima u inostranstvu, simultani prevod, kao i pripremni sastanci sa domaćim ekspertima čija je ekspertiza neophodna za pisanje priloga/reportaže.

Novinari čiji predlozi budu prihvaćeni i koji u ovoj fazi budu učestvovali automatski stiču pravo da tokom 2021. godine učestvuju u medijskoj poseti istoj zemlji EU, kako bi uradili „follow up“ svog priloga objavljenog na osnovu onlajn aktivnosti ili dodali novu temu.

Poziv je otvoren za sve medije u Srbiji – nacionalne, regionalne i lokalne, elektronske, štampane i internet medije – uz uslov poštovanja Etičkog kodeksa i profesionalnih i etičkih standarda.

Novinari koji žele da učestvuju treba da podnesu predlog teme koju bi obrađivali u pojedinačnoj zemlji EU i njen kratak sinopsis, da popune prijavni formular, kao i da dobiju dozvolu redakcije/nadležnog urednika za učestvovanje.

Cilj projekta je da poveća među građanima Srbije svest, znanje i razumevanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i pregovaračkog procesa sa EU.

Mediji i njihovi novinari će imati priliku da praktikuju istraživačko izveštavanje o procesu evropskih integracija i njegovom uticaju na svakodnevni život građana, između ostalog i time što će biti u prilici da naprave uporednu analizu najboljih evropskih praksi sa naporima u Srbiji da se sprovedu reforme„, navedeno je u saopštenju.

Projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“ počeo je u februaru 2020. i trajaće do avgusta 2022. godine. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Gete institut u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…