Zbog pandemije korona virusa Savet EU usvojio privremene mere o evropskim građanskim inicijativama

Savet EU

Brisel, 14. jul 2020. – Savet EU usvojio je privremene mere o Evropskim građanskim inicijativama (ECI) kojima se zbog pandemije korona virusa produžavaju rokovi za prikupljanje podrške građana.

Poslednje dve inicijative Evropska komisija registrovala je u maju.

Privremene mere, koje će se primenjivati do kraja 2022, organizatorima inicijativa daju više vremena da prikupe izjave podrške potrebne da se stigne do praga za registraciju od milion potpisa širom EU.

Instrument Evropske građanske inicijative uspostavljen je Lisabonskim ugovorom i pokrenut u aprilu 2012.

ECI, nakon što bude formalno registrovana, omogućava građanima da traže od Komisije nove propise na nivou EU u oblastima u kojima EK ima moć da to uradi, uz uslov da prikupe milion potpisa iz najmanje četvrtine članica EU.

Od uspostavljanja ovog instrumenta, Komisija je registrovala ukupno 74 građanske inicijative i odbila 26.

Kako je saopštio Savet, za inicijative koje su bile u toku na dan 11. marta, kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju Kovida-19, rok za prikupljanje podrške produžen je za šest meseci.

Za inicijative za koje prikupljanje potpisa počinje između 11. marta i 11. septembra, rok je produžen do 11. septembra 2021.

Komisija, kako se navodi, može još da produži period za prikupjanje potpisa za inicijative, ako to budu zahtevale mere za zaštitu javnog zdravlja od epidemije Kovida-19, na maksimalno dve godine ukupno.

Novom regulativom takođe se omogućava produženje rokova za verifikaciju potpisa u članicama, kao i za ispitivanje uspešnih inicijativa u EU institucijama.

Navodi se da organizatori inicijative, ako na to pristanu, mogu „na daljinu“ da učestvuju na sastancima sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom i na javnim raspravama o temi inicijative, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…