Zbog pandemije korona virusa Evropska komisija predložila produženje rokova za Evropske građanske inicijative

Evropska komisija

Brisel, 21. maj 2020. – Zbog pandemije korona virusa, Evropska komisija je predložila da se prilagode određeni rokovi za prikupljanje, proveru i analizu evropskih građanskih inicijativa.

Predložene mere su privremene i njima se nastoje rešiti izazovi s kojima se organizatori suočavaju tokom epidemije korona virusa, pri čemu su javne kampanje i prikupljanje izjava o podršci u papirnatom obliku postali gotovo nemogući.

Za sve inicijative koje su bile u toku 11. marta 2020. (na dan kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju korona virusa globalnom pandemijom), Komisija predlaže produženje razdoblja za prikupljanje izjava o podršci za 6 meseci.

Inicijative koje su pokrenute nakon 11. marta, a pre 11. septembra biće srazmerno produžene. To znači da će jednogodišnje razdoblje prikupljanja podataka započeti tek 11. septembra, evropske građanske inicijative mogu početi prikupljati potpise i pre tog datuma.

Komisija može uvesti dalja produženja razdoblja prikupljanja u slučaju kontinuirane primene nacionalnih mera u odgovor na pandemiju ili novog jačanja pandemije. Konačno, predlogom Komisije omogućavaju se produženja do 3 meseca za proveru inicijativa čiji postupak prikupljanja je dovršen. Mogućnost produženja postojaće i za fazu ispitivanja. Predložene privremene mere treba da potvrde Evropski parlament i Savet.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…