Zbog nezadovoljavajuće borbe protiv korupcije, Savet Evrope pokreće postupak za Srbiju

Savet Evrope

Strazbur, 4. maj 2018. – Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO), ocenila je u godišnjem izveštaju, da su u nekim evropskim zemljama pokrenute zakonodavne inicijative ili reforme koje usporavaju borbu protiv korupcije.

Najviši nivo usklađenosti sa preporukama tog tela Saveta Evrope ostvaren je kada je u pitanju suzbijanje korupcije među tužiocima, a najslabija je usklađenost s preporukama za poslanike.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj danas objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

U toku je postupak GRECO i za Belorusiju i Švajcarsku, za koje je ranije već data ocena usredsređena na zahteve da se slučajevi korupcije podvedu pod kriminal, kao i da mora postojati uvid u "političko finansiranje" i opšti zakonski okvir za sprečavanje korupcije.

Nove zakonodavne inicijative u nekim evropskim zemljama suprotne su reformama koje su prethodno pokrenute u cilju sprečavanja korupcije, a neke započete reforme bi mogle da dovedu do kršenja antikorupcijskih standarda Saveta Evrope, ocenjeno je u danas objavljenom godišnjem izveštaju Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), tela Saveta Evrope.

U izveštaju o korupciji u Evropi za 2017. godinu navodi se da je ukupno gledano postignut napredak u uvođenju novih mera suzbijanja korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, ali da je njihova primena u praksi ostala sporija nego što je potrebno.

Savet Evrope je saopštio da GRECO u svom izveštaju prepoznaje suštinsku ulogu novinara u borbi protiv korupcije i odaje priznanje malteškoj istraživačkoj novinarki Dafne Karuane Galiciji.

"Njeno ubistvo je još jednom potvrdilo potrebu da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i da se počinioci zločina protiv njih privedu pravdi", navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je korupcija na nacionalnom i međunarodnom nivou predstavlja veliku pretnju demokratiji.

"Od ključne je važnosti da nacionalne vlasti i međunarodna tela zauzmu jasan stav protiv korupcije i da brzo primene antikorupcijske mere. Moramo da osiguramo punu primenu preporuka GRECO u zakonu i praksi", saopštio je Savet Evrope.

Predsednik GRECO Marin Mrčela izjavio je uoči objavljivanja izveštaja da je 2017. bilo brojnih navoda o korupciji u mnogim zemljama i institucijama, upozorivši da se napredak u borbi protiv korupcije ne može uzimati "zdravo za gotovo" jer uvek postoji opasnost od nazadovanja.

"Politički lideri treba da pokažu snažno vođstvo u borbi protiv korupcije. Poslanici sudije i tužioci treba da budu za primer, a građani treba da zahtevaju od svojih predstavnika ne samo da postupaju u skladu sa zakonom, nego i prema najvišim etičkim standardima" rekao je Mrčela.

U izveštaju GRECO se navodi da je najniži nivo usklađenosti zemalja članica tog tela sa njegovim preporukama kada su u pitanju poslanici.

Do kraja 2017. godine, nije ispunjena gotovo trećina (30 odsto) preporuka za borbu protiv korupcije među poslanicima, delimično je primenjeno 44,4 odsto, a potpuno sprovedena svaka četvrta (25,4 odsto).

Te preporuke se uglavnom odnose na prijavljivanje imovine, ograničavanje poslovnih aktivnosti van parlamenta, transparentost kontakata s lobistima i upravljanje sukobima interesa.

Kada su u pitanju sudije, zemlje u kojima je urađena analiza u potpunosti su primenile 42,6 odsto preporuka GRECO, 36 odsto preporuka je delimično primenjeno, a svaka peta (21 odsto) nije sprovedena. Preporuke se odnose na procedure izbora, premeštaja ili unapređenja, kao i na kodeks ponašanja sudija, koji tek treba da usvoji trećina zemalja.

Najbolji rezultati postignuti su u usklađivanju s preporukama za tužioce. Više od polovine preporuka (54 odsto) je ispunjeno, 32 odsto je delimično sprovedeno, a nije primenjeno 14 odsto, prenosi Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…