Zbog loše epidemiološke situacije beogradski Prajd u promenjenom obliku

Nedelja ponosa

Beograd, 19. avgust 2020. – Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, događaji planirani za Nedelju Ponosa, od 14. do 20. septembar, i Prajd Marš, koji je planiran 19. septembra, održe u promenjenom obliku.

Kako je saopšteno iz te organizacije, program Nedelje Ponosa će se delom održavati onlajn dok će živi program biti redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa.

Najavljeno je da će program Nedelje Ponosa biti objavljen početkom septembra.

Nedelja Ponosa 2020 bila bi 10. jubilarna Nedelja Ponosa, a skup događaja posvećenih borbi za prava LGBT+ zajednice i promovisanju kvir kulture.

Ovogodišnja Nedelja Ponosa imala bi više od 70 događaja (izložbe, predavanja, razgovori, predstave, žurke), a završila bi se Prajd Maršom i Prajd koncertom.

Pripreme za Prajd 2020 počele su u septembru 2019. kada je, pobedivši Barselonu, Lisabon, Porto i Dablin, Beograd Prajd osvojio EuroPride i doneo titulu domaćina Beogradu za 2022. godinu.

Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održava onlajn, iz te organizacije nalgašavaju važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice i ukazuju na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da nova Vlada Srbije bez odlaganja usvoji Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu.

Iako je od 2015. godine presudom Evropskog suda za ljudska prava obavezana da reguliše pitanje istopolnih zajednica, Vlada Srbije već 5 godina ne radi ništa po tom pitanju, propustivši rok koji su sami zadali strategijom za borbu protiv diskriminacije koja je prestala da važi 2017. godine, navode iz Beograd Prajda.

Dodaju da je pandemija COVID-19 dodatno ogolila probleme LGBT+ zajednice.

Nepostojanje zakonske mogućnosti sklapanja životnog partnerstva, kažu iz Beograd Prajda, onemogućava partnerima da donose odluke koje se tiču medicinskog tretmana njihovih životnih partnera kao i pitanja nasledstva i sahrana.

Posebno su, dodaju, ugrožene osobe koje žive sa HIV-om kojima je onemogućen monitoring terapije i stanja zbog konverzije infektivnih klinika u COVID centre kao i osobama koje su u procesu medicinske tranzicije.

Beograd Prajd zahteva poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava i poziva odgovorne da unaprede položaj LGBT+ zajednice time što će beskompromisno primenjivati relevantne zakone i usvojiti legislativu neophodnu za smanjenje diskriminacije u društvu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…