Zbog koronavirusa moguć veći gubitak prihoda od PDV-a u Evropskoj uniji

PDV

Brisel, 13. septembar 2020. – U novom izveštaju Evropske komisije procenjuje se da su države EU u 2018. propustile naplatiti 140 milijardi evra prihoda od poreza na dodanu vrednost (PDV).

Ukupni manjak prihoda od PDV-a, odnosno razlika između očekivanih i stvarno prikupljenih prihoda u državama članicama EU, poslednjih godina neznatno se poboljšao, iako je i dalje iznimno visok.

Međutim, prema prognozama za 2020. taj će se trend preokrenuti, uz mogući gubitak od 164 milijarde evra zbog ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Kao i 2017., i u 2018. najveći manjak prihoda od PDV-a zabeležen je u Rumuniji u iznosu od 33,8 %, nakon čega slede Grčka (30,1 %) i Litvanija (25,9 %).

Najuspešnije u ubiranju PDV-a bile su Švedska, s manjkom od 0,7 % te Hrvatska (3,5 %) i Finska (3,6 %). U apsolutnom smislu najveći manjak PDV-a imale su Italija (35,4 milijarde evra), Ujedinjeno Kraljevstvo (23,5 milijardi evra) i Nemačka (22 milijarde evra).

Rezultati pojedinačnih država članica i dalje se uvelike razlikuju. Ukupno gledano, u 2018. polovina država članica EU-28 zabilježila je manjak prihoda iznad medijana od 9,2 %.

S druge strane, u njih 21 taj manjak smanjen je u odnosu na 2017., a do najvećeg pada došlo je u Mađarskoj (– 5,1 %), Letoniji (– 4,4 %) i Poljskoj (– 4,3 %).

Najveće povećanje zabeleženo je u Luksemburgu (+ 2,5 %) te nešto manje osetno u Litvanija (+ 0,8 %) i Austriji (+ 0,5 %).

U godišnjem izveštaju o manjku prihoda od PDV-a meri se delotvornost mera za naplatu i ispunjenje poreskih obaveza povezanih s PDV-om u svim državama članicama.

Izveštaj sadrži procenu prihoda izgubljenih zbog prevara i utaja, izbegavanja plaćanja poreza, stečajeva, finansijske nesolventnosti i pogrešaka u računanju.

Manjak prihoda od PDV-a relevantan je i za EU i za države članice jer prihodi od PDV-a bitno doprinose budžetu Unije i nacionalnim budžetima.

U studiji je primenjena metodologija „odozgo prema dole” u kojoj su podaci iz nacionalnih računa upotrebljeni za procene manjkova prihoda od PDV-a.

Ovogodišnje izdanje uključuje važne dodatke, kao što su retrognoza za razdoblje od 20 godina, poboljšana ekonometrijska analiza odrednica koje utiču na manjak prihoda od PDV-a i projekcija mogućeg učinka krize uzrokovane koronavirusom na njegovo kretanje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…