Završena 19. sezona Otvorenih zabavnih škola fudbala

Beograd, 20. septembar 2016. – Humanitarni projekat “Otvorene zabavne škole fudbala” nevladine organizacije CCPA OFFS, koji se u augustu i septembru istovremeno sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i delimično Hrvatskoj, ušao je u svoju završnu fazu.

Oko 10 000 dečaka i devojčica iz lokalnih zajednica različitih etničkih struktura, zajedno se bezbrižno igralo ovog leta I, uz pomoć zabavnog fudbala, gradilo prijateljstva u ovim petodnevnim školama.

Ukupno je održano oko pedeset škola zabavnog fudbala u našem region, predvođenih osobljem obučenim za rad sa decom, a ove godine su po prvi put organizovane i prekogranične škole.

U saradnji sa mrežom lidera i trenera na terenu i nacionalnim kancelarijama, implementirane su škole Bratunac – Ljubovija  ( BiH – Srbija) i Novi Grad – Kostajnica – Hrvatska Kostajnica ( BiH – Hrvatska). Prekogranične škole su posebna kategorija škola, u kojima se sastaju i sarađuju najmanje dve lokalne zajednice, koje dolaze iz različitih, susednih zemalja. Pored ispunjavanja osnovnih ciljeva, ovakva škola ima i dodatni cilj – spajanje dece i trenera iz dve države, stvaranje platforme za buduću, međunarodnu sportsku i drugu saradnju i pružanje šanse deci koja nemaju prilike da putuju u drugu zemlju.

Za rad sa decom u zabavnim školama fudbala u Srbiji edukovano je čak 3508 trenera, od kojih je 2788 muškaraca i 718 žena trenerica.

U Srbiji se u ovoj sezoni dosada družilo i igralo oko 1200 mališana u  6 gradova koji su uključili u rad decu iz svojih susednih gradova i sela, a očekuje se najmanje još 800 najmladjih školaraca koji će se uključiti u aktivnosti do kraja septembra i tokom oktobra ove godine. Gradovi u Srbiji u kojima su se održale ili tek treba da se održe naše škole su Osečina – Krupanj, Lajkovac, Pirot – Babušnica, Čoka, Majdanpek-Gornji Milanovac, Bor, Prokuplje-Blace, Aleksinanac, Odžaci, Mali Idjoš.

“OFFS ostaje i dalje organizacija koja se ne takmiči, koja daje i deli svoja znanja i iskustva, a najpre osmeh deci i njihovim roditeljima. Zahvalni smo UEFA-i za još jednu omogućenu  sezonu OFFS-a koja je učinila brojne dečake i devojčice srećnim. Bez njihove dugogodišnje podrške ne bismo dostigli nivo i obim i kvalitet mreže koji danas imamo. Takođe smo jako zahvalni i našim liderima bez čijeg ličnog zalaganja, odgovornosti i uticaja koji imaju u svojim lokalitetima, ovaj projekat ne bio postao deo sjajne sportske tradicije gradova koji su godinama deo našeg programa” – izjavila je koordinatorka projekta Otvorenih zabavnih škola fudbala za Srbiju, Sanja Lučić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…