Zaustaviti ratnohuškačke i senzacionalističke objave u medijima

Koalicija za slobodu medija

Beograd, 01. mart 2022. – Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje ratnohuškačke naslove i objave u medijima koji se pojavljuju povodom rata u Ukrajini.

Saopštenje Koalicije za slobodu medija prenosimo u celosti.

Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao podršku agresiji na ovu zemlju.

Pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije da iskoristi sve svoje zakonske mehanizme da spreči zloupotrebu medija i da ozbiljno sankcioniše one koji krše pravila objektivnog i izbalansiranog izveštavanja, šire ratnu propagandu i distribuiraju lažne vesti o ratu u Ukrajini.

Pozivamo i novinare i novinarke da se suprotstave rathnohuškačkoj retorici u svojim redakcijama. Podsećamo ih da nas Kodeks novinara Srbije obavezuje da vodimo računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči. Pravo da odbiju da izvrše nalog urednika ako bi se postupanjem u skladu s tim nalogom kršio propis, pravila struke i etika novinarske profesije, novinarima omogućava i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa nevinim žrtvama oružanih sukoba i da učinimo sve da zajednicu zaštitimo od konflikta.

Srbija, koja tvrdi da je njeno strateško opredeljnje članstvo u Evropskoj uniji, mora da obezbedi svojim građanima kvalitetno informisanje, i u obavezi je da se njene institucije suprotstave ratnoj propagandi i tendencijama opravdanja oružanih sukoba.

Koalicija za slobodu medija poziva sve novinare i medijske radnike u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da učine sve da ne budu zloupotrebljeni i pretvoreni u navijače rata.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…