Zaustaviti korišćenje javnih resursa za negiranje genocida

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 06. februar 2020. – Kuća ljudskih prava i demokratije je pozvala organe vlasti, nakon incidenta do kojeg je došlo na promociji knjige predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kojom negira genocid u Srebrenici, da u budućnosti uskrate mogućnost upotrebe javnog prostora radi promocije ideja koje podstiču širenje sterotipa o žrtvama ratnih zločina.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

U saopštenju se navodi da postoji opasnost od političkog delovanja Šešelja i nastavka „pogubne retorike iz devedestih godina“, a koji su nedavno rezultirali i fizičkim napadom na aktiviste organizacija civilnog društva.

Aktivisti koji su se (u sredu) okupili u znak protesta zbog promocije knjige ovog osuđenog ratnog zločinca kojom se negira genocid počinjen u Srebrenici, moraju da budu zaštićeni od fizičkih napada, posebno kada reaguju na nedopustivo korišćenje javnih resursa za promociju ratnih zločinaca„, istakla je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Navodi se je da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju Šešelja osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja i podržavanja ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Uprkos ovoj presudi, odsustvo reakcije nadležnog skupštinskog odbora je Šešelju omogućilo da nezakonito zadrži svoj poslanički mandat i da nastavi da širi pogubne ideje koje su dovele do krvavih ratova devedesetih bez straha da će snositi odgovornost za reč iznetu u javnom prostoru“, dodaje se u saopštenju.

Navode da su kršenja osnovnih sloboda i prava novinara, aktivista i branilaca ljudskih prava mogla da budu sprečena da su nadležni organi blagovremeno reagovali u skladu sa zakonom.

Neshvatljivo je da se javni prostor, finansiran novcem građana Srbije, daje na korišćenje radi promocije ideja koje osporavaju genocid u Srebrenici, nesporno utvrđen odlukama međunarodnih sudova“, istakla je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Ocenjuje se da, ukoliko Srbija želi da se približi evropskim vrednostima i članstvu u Evropskoj uniji, zaštita branitelja ljudskih prava mora da bude garantovana u zakonu i praksi.

Sa druge strane, konstantno prećutno odobravanje, podržavanje i promovisanje ratnih zločina od strane organa javne vlasti mora da postane stvar prošlosti“, zaključeno je u saopštenju Kuće ljudskih prava i demokratije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…