Zaustaviti dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na članove Državnog veća tužilaca

pravda

Beograd, 16. septembar 2019. – Organizacije civilnog društva pozvale su Državno veže tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.

Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme“, navodi se u saopštenju koje je potpisalo nekoliko organizacija.

NVO su navele da svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa.

Međutim, objavljeni izvodi ‘mišljenja Etičkog odbora’ ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i GONGO-ovima„, navele su potpisane nevladine organizacije.

U saopštenju je ocenjeno da su postupci „izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida“ i da time dovode do „urušavanja kredibiliteta DVT-a i VSS-a, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije“.

Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji“, navodi se u saopštenju.

Taj slučaj naveo je organizacije civilnog društva da ukažu na fenomenzarobljena država u pravosuđu“, to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana, kao i da je rezultat svega toga, kako su kazali, dalje urušavanje poverenja u pravosuđe kao ključni segment društva.

Potpisnici saopštenja su Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Fondacija za otvoreno društvo, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, Centar za praktičnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.

Srpski tabloidi objavili su fotografije proslave rođendana tužioca Stanislava Dukića, koji je službovao u Novom Pazaru, nekih ljudi iz tog grada koji su označeni kao kriminalci i saradnici kriminalaca, kao i drugih javnih tužilaca koji su prisustvovali toj proslavi.

Zamenik republičkog javnog tužioca i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) Goran Ilić takođe se našao na naslovnim stranama tabloida, a za njega je u javnosti poznato da često govori o problemima u struci i slučajevima poput Savamale ili divlje gradnje na Kopaoniku.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac inicirala je potom sazivanje hitne sednice Etičkog odbora koji je odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…