Zašto je crvena tašna u rukama 30 poznatih žena simbol otpora nasilju?

Foto: Sever Zolak

Beograd – Autonomni ženski centar (AŽC), organizacija koja je za 30 godina postojanja podržala više od 30.000 žena koje su preživele nasilje.

AŽC je pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za svoj Fond za urgentnu podršku ženama – „Da njeno ponovo bude njeno“.

U pitanju je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i slično, saopštila je ova organizacija.

Žene često nemaju zdravstveno osiguranje ili je poželjno da ih pregleda i lekar sudske medicine, (ovi pregledi se naplaćuju), nemaju finansijska ili dovoljna finansijska sredstva da izdržavaju maloletnu decu jer bivši nasilni partneri odbijaju da plaćaju alimentaciju, ne mogu da plate sigurno urgentno prenoćište u slučajevima visokog rizika kad napuštaju nasilnog partnera, nemaju sredstava da plate sudske takse i druge sudske troškove prilikom pokretanja postupka razvoda i zaštite od nasilja u porodici“, naveli su iz Autonomnog ženskog centra.

Kampanju „Da njeno ponovo bude njeno“, u znak solidarnosti sa žrtvama nasilja, podržava 30 istaknutih žena iz javnog života Srbije: glumice, sportistkinje, muzičarke, novinarke.

Ako ovih dana na društvenim mrežama vidite neke od njih fotografisanu sa crvenom tašnom, uz slogan „Da njeno ponovo bude njeno“, znajte da je ta crvena tašna jednu ženu koja se, nekada davno, izborila za život bez nasilja, održala u životu.

U intervjuima koje su saradnice AŽC radile sa ženama žrtvama nasilja, rečenica jedne žene svima nam je ostala u sećanju – „Ceo život sam želela da imam crvenu tašnu i kupila sam crvenu tašnu“.

Kad je počela da živi slobodno, ispunila je sebi želju i kupila crvenu tašnu.

Zato je baš crvena tašna lajtmotiv ove kampanje. S ponosom i ljubavlju je nosi 30 žena, u ime svih onih koje je žele i onih koje je nikad nisu dobile. Kao simbol nade i vere da je život bez nasilja moguć za svaku od nas“, navodi AŽC.

Početkom ove nedelje kampanja je vidljiva i na bilbordima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Novom Pazaru, Šapcu, Leskovcu, Smederevu, Kraljevu.

Ova organizacija poziva kompanije da jednokratnim donacijama podrže rad AŽC, pozivaju građanke i građane, koji su u mogućnosti, da trajnim nalozima na iznose koji neće opteretiti njihov budžet, postanu stalne donatorke i donatori.

Ako nas ima mnogo koji doniramo, i sa malim iznosima, učinićemo mnogo, poručuju iz Autonomnog ženskog centra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…