Zašto duplo plaćamo zdravstvene usluge?

doktor

Beograd, 28. jul 2022. – Neformalna mreža “Zdravo pravo”, koju čine Pravni skenerHrabrišaRomani Cikna i Dijalog pokrenula je projekat pod nazivom“Koraci za zdravstvo po meri pacijenta” sa ciljem da aktivnim uključivanjem građana doprinese promeni prakse pružalaca zdravstvenih usluga u oblasti prava pacijenata na refundaciju troškova zdravstvene zaštite.

Pored toga, projekat treba da doprinese povećanju transparentnosti rada pružalaca zdravstvenih usluga u okviru prava na refundaciju.

Pravni skener, kao nosilac projekta, je sproveo analizu stanja primarne zdravstvene zaštite u Republici Srbiji.

O rezultatima ove analize, sa posebnim osvrtom na pravo na refundaciju, za Dijalog Net, govori Jelena Stanković, koordinatorka projekta Koraci za zdravstvo po meri pacijenta.

Sprovedeno istraživanje ukazuje na to da su pacijenti najviše uskraćeni za prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Tu najpre govorimo o pravu da se pacijentu u propisanom roku od 30 dana pruži zdravstvena usluga koja se odnosi na preglede, intervencije, laboratorijske analize, rentgen, ultrazvučne preglede i drugo. Takođe, refundacija se odnosi i na naknadu troškova koje je pacijent imao prilikom kupovine lekova i medicinskih sredstava koji se nalaze na listama lekova, a nisu mogle biti obezbeđene pacijentu na teret zdravstvenog osiguranja“.

Takvu ocenu potvrđuje i terensko istraživanje Pravnog skenera.

Naime, u svega 49% zdravstvenih ustanova postoje, na vidnom mestu istaknuti, podaci o nadležnoj filijali RFZO-a, kojoj pacijenti mogu da se obrate sa zahtevom za refundaciju troškova. Poražavajuće je to da su ti podaci dostupni na svega 7% internet stranica domova zdravlja, te ne iznenađuje podatak da čak 86% pacijenata, koji su duplo platili neku zdravstvenu uslugu uslugu ili lek, nije znalo kome da se obrati radi refundacije i koja je procedura za refundaciju.

Potrebno je informisati pacijente i pacijentkinje da u situaciji kada su, na primer, rentgen uradili u privatnoj ustanovi i za to platili određeni iznos, kao i kada su kupili lekove/medicinsko pomagalo koje bi trebalo da bude na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, oni na taj način duplo plaćaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prvi put plaćanjem poreza i doprinosa, drugi put plaćanjem u privatnoj zdravstvenoj ustanovi ili apoteci“ ističe naša sagovornica.

Dodaje i da će pacijenti kroz aktivnosti na ovom projektu moći da se upoznaju sa situacijama kada sve imaju pravo na refundaciju troškova, na šta posebno da obrate pažnju i koja je procedura za refundaciju.

——–

Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

#ACTprojekat čine 3 stuba: 1. grantovi; 2. izgradnja i jačanje kapaciteta; 3. jačanje uporišta u zajednici.

Prva faza projekta realizovaće se od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2023. godine.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…