Zaštitniku građana dodeljeno priznanje Vitez poziva

Saša Janković

Zaštitnik gradjana Saša Janković, reditelj Želimir Žilnik, sudija Ustavnog suda Bosa Nenadić i profesorka srpskog jezika i književnosti u Užicu Ružica Marjanović ovogodišnji su dobitnici nagrade "Vitez poziva" koja im je svečano dodeljena u beogradskom Narodnom pozorištu. 

Ombudsman Saša Janković kazao je da nagradu prima sa osećanjem zebenje, jer su, kako je naveo, bitni stubovi društva poput obrazovanja i pravosudja, ruševina do ruševine.

"Neprestano preispitujmo sebe gde ih i zbog čega toliko gubimo. Toliko smo bitki izgubili da se bojimo da je u pitanju ceo rat", rekao je Janković.

Primajući priznanje reditelj Želimir Žilnik osvrnuo se na akutelno stanje u društvu. 

"Ljudi u Srbiji jesu uplašeni i siromašni, ali su manje uvrnuti i psihički pomerni nego vladajuća klasa", ocenio je Žilnik.

Sudija Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je da se nada kako će ubuduće dodela priznanja sudijama Ustavnog suda biti suvišna, već da će tu nagradu dobiti celokupna institucija u koju će gradjani imati poverenje.

Profesorka srpskog jezika Ružica Marjanović istakla je joj je drago što je žiri prepoznao važnost škole. 

Ona je rekla da nije usamljena u bici da mladima približi književnost i da zajedno sa sedam svojih kolega radi na tome na tome da mladi u Užicu shvate koliko je važno čitati.

"Čitanje je važno za našu sposobnost da bolje vidimo svet oko nas", rekla je Ružica Marjanović.

Nagradu "Vitez poziva" dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata za značajan stvaralački opus, saglasnost profesionalnog znanja i savesti, moralni integritet i autonomno i časno delovanje i ponašanje. Lauerate su promovisali i priznanje dodeli predstavnici Lige Božo Prelević i Čedomir Čupić.

Govoreći od dobitnicima, Čupić je istakao da je reč o ljudima kojima naredbe i pritsci nisu poljuljali profesionalne standarde i kod kojih su ono što govore i ono što rade u saglasju.

"Oni su svetionici hrabrosti, oni su borci za slobodu misli", poručio je Čupić, dok je svečanost završena rečenicom Bože Prelevića koji je poručio: "Ako bilo ko od vas misli da su ovde izgovorene neke teške reči, ne bojte se, mediji to neće preneti".

Nagrada se tradiconalno dodeljuje na Medjunarodni dan ljudskih prava, sa ciljem da podrži pojedince koji su znanjem i radom branili univerzalne vrednosti.  

O ovogodišnjim dobitnicima nagrada odlučivao je žiri u sastavu Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić-Vodinelić i Jelisaveta Vasilić.

Nagrade se sastoji od medalje sa Aleksandrijskim svetionikom rad profesora Miroljuba Stamenkovića, povelje i novčanog iznosa.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…