Zaštitnik građana: Starije žene na selu su ugrožene i nedovoljno vidljive, suočene sa siromaštvom, diskriminacijom i nasiljem

Zoran Pašalić
Foto: TV N1

Beograd – Zaštitnik građana Zoran Pašalić je izjavio da su starije žene na selu ugrožene i nedovoljno vidljive, da se suočavaju sa siromaštvom, diskriminacijom i nasiljem.

 Konstatovao je i da ne uživaju u potpunosti socijalna i zdravstvena prava zbog nedostatka usluga podrške, javnog prevoza, kao i zbog otežanog pristupa zdravstvenim ustanovama.

Posebno su ugrožene žene starije od 80 godina koje žive u samačkim domaćinstvima, a među njima je najviše onih kojima treba podrška drugih lica ili socijalnih i zdravstvenih službi, što bez odgovarajućih usluga podrške u zajednici dovodi do niza problema„, rekao je Pašalić.

Na predstavljanju „Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o zastupljenosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na seluPašalić je naveo i da starije žene na selu retko imaju stalna primanja i imovinu na svoje ime.

Dodao je i da starije žene sa sela ne učestvuju u razvoju lokalnih politika, niti u donošenju odluka koje direktno utiču na njihove živote.

U poslednje tri godine broj starijih žena na selu kojima je potrebna usluga pomoći u kući stalno je rastao, posebno kod starijih žena koje žive u samačkom domaćinstvu. Po pitanju usluge kućnog lečenja, potrebe starijih žena na selu mnogostruko su veće od kapaciteta pružalaca ove usluge„, rekao je Zaštitnik građana.

Pašalić je ukazao i da je, na sugestiju Zaštitnika građana, Zakonom o rodnoj ravnopravnosti omogućeno da žene koje nisu zdravstveno osigurane po drugom osnovu steknu zdravstveno osiguranje na osnovu neplaćenog kućnog rada, ali se ova odredba na žalost ne primenjuje.

Zaštitnik građana traži od nadležnih organa da se ova zakonska mogućnost primenjuje u potpunosti kada su u pitanju starije žene na selu, a od jedinica lokalne samouprave da obezbede kontinuirano finansiranje usluga pomoći u kući i kućnog lečenja, rekao je Pašalić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…