Zaštitnik građana: Škole, prilikom upisa, da razmotre i podatke o ponašanju učenika

Zaštitnik građana

Beograd – Zaštitnik građana je u postupku kontrole rada nadležnih organa, zaključio da je u slučajevima kada se ispišu iz škole učenici, koji izvrše vršnjačko nasilje, potrebno da nove škole, u koje se oni upišu, nastave rad sa učenikom u cilju adaptacije i prevencije problema u ponašanju.

Postupak kontrole rada nadležnih organa Zaštitnik građana je pokrenut povodom tuče učenika srednje škole u Obrenovcu.

U saopštenju se navodi da je Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o vršnjačkom nasilju u srednjoj Tehničkoj školi „Buda Davidović“ u Obrenovcu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete.

Dodaje se da je prosvetna inspekcija je potom izvršila vanredni nadzor nad postupanjem škole u ovom slučaju i obavestila Zaštitnika građana da je škola preduzela aktivnosti iz Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Pomenuta inspekcija nije do kraja sprovela vaspitno-disciplinski postupak, jer se učenik koji je izvršio nasilje ispisao iz škole pet dana posle tuče, kaže se u saopštenju Zaštitnika građana.

Istaknuto da je škola ipak u ispisnicu učenika unela napomenu da je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, a Zaštitnik građana smatra da kada učenik nastavi školovanje u drugoj ustanovi, stručni saradnici u novoj školi treba da razmatraju i podatke o dosadašnjem obrazovanju i ponašanju učenika i da nastave rad sa njim radi adaptacije i prevencije problema u ponašanju i učenju.

Srednja škola u Obrenovcu pokrenula je vaspitno-disciplinske postupke protiv svih učenika koji su učestvovali u tuči, onih koji su tuču posmatrali i onih koji su je snimali i distribuirali snimak, kao i protiv učenika koji je povređen, jer je utvrđeno da je nagovaran od drugih učenika da učestvuje u tuči, utvrdio je Zaštitnik građana.

Napominje se da je Zaštitnik građana iz dostavljene dokumentacije utvrdio da je dvodnevni sukob dvojice učenika prvog razreda srednje škole u Obrenovcu rezultirao tučom u parku tokom velikog odmora uz prisustvo velikog broja učenika.

On je ustanovio da je tuča završena tako što je jedan učenik udario nogom u glavu drugog učenika koji je pao i onesvestio se, nakon čega ga je prevezen u Urgentni centar, a policija je izvršila uviđaj uz prisustvo profesora.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…