Zaštitnik građana potvrdio nesavesno postupanje policije u slučaju napada na građane u Šapcu

Platforma "Tri slobode"

Beograd – Platforma “Tri slobode” saopštila je da je Zaštitnik građana ustanovio da je policija postupala “zakasnelo, nesavesno i neefikasno” na prošlogodišnji događaj kada je grupa “nasilnika u Šapcu bagerom i motkama nasrnula na građane” okupljene na ekološkom protestu.

Platforma „Tri Slobode“ deluje kao kao zajednički front organizacija civilnog društva za zaštitu ugroženih sloboda i za stvaranje uslova za nesmetano učešće građana u javnim poslovima kroz razvoj civilnog društva.

Ovakav zaključak je Zaštitnik građana doneo u postupku po pritužbi Beogradskog centra za ljudska prava, podnetoj zbog osnovane sumnje da je 27. novembra 2021. godine na mostu u Šapcu policija ciljano prepustila prostor batinašima, jer se sa lica mesta povukla neposredno pred sam napad, čime se oglušila o svoju zakonsku dužnost zaštite života, prava i sloboda građana Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Zaštitnik građana je ustanovio da nije na vreme sprečeno “teže narušavanje javnog reda i mira i izvršenje više krivičnih dela”, a što je imalo za posledicu “lake i teške telesne povrede kod više građana, kao i imovinsku štetu na većem broju vozila”.

S tim u vezi, Zaštitnik je MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su postupali po pozivima građana, kao i da ga izvesti o ishodu navedenih postupaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da Zaštitnika građana u roku od 30 dana obavesti o koracima koje je preduzelo da ove preporuke ispuni.

Platformu „Tri slobode“ čine organizacije Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, A 11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za ljudska prava, Crta, Slavko Ćuruvija Fondacija, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Komitet pravnika za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…