Zaštitnik građana: Potrebne aktivnosti za unapređenje mentalnog zdravlja svih građana

Zaštitnik građana
Foto: TV N1

Beograd – Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja – 10. oktobra, da je neophodno kontinuirano raditi na podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja i preduzimati aktivnosti za unapređenje mentalnog zdravlja svih građana, a posebno dece, mladih i starijih osoba.

Saopštenje za javnost Zaštitnika građana prenosimo u celosti.

Osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama predstavljaju ranjivu i u velikoj meri stigmatizovanu i marginalizovanu društvenu grupu zbog čega Zaštitnik građana posvećuje posebnu pažnju zaštiti njihovih prava. U tom smeru, smatram da je neophodno unaprediti postojeću organizaciju zaštite mentalnog zdravlja„, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da je potrebno obezbediti teritorijalnu pokrivenost i osnivanje što većeg broja centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, odnosno obezbediti uslove za zbrinjavanje i podršku osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama (i njihovim porodicama) u lokalnoj zajednici.

Potrebno je povećati broj specijalista dečje i adolescentne psihijatrije, voditi računa o ravnomernoj raspodeli kadra, razviti službe za dvadesetčetvorosatni prijem urgentnih stanja u dečjoj i adolescentnoj psihijatriji, razviti službe za prevenciju, ali i lečenje dece i mladih sa bolestima zavisnosti. U cilju poboljšanja života starijih ljudi, potrebno je unaprediti zbrinjavanje i lečenje starijih osoba s mentalnim poremećajima„, smatra Pašalić.

Ne manje značajan segment je  podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja i ulaganje u reforme u oblasti mentalnog zdravlja, multisektorska saradnja, kao i povezivanje udruženja, stručnjaka i institucija na lokalnom nivou na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

Radi prevencije bilo kog oblika zlostavljanja, unapređenja uslova boravka i usmeravanja na postupanje prema osobama sa mentalnim smetnjama u svemu u skladu sa važećim propisima i standardima, Zaštitnik građana je u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) od početka godine posetio opšte bolnice u Smederevu i Valjevu, Dom za smeštaj odraslih lica Kuline i Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Predstavnici Zaštitnika građana su obeležili ovaj značajan datum posetom novoosnovanom Centar za mentalno zdravlje u Pančevu, koji je, između ostalog formiran na preporuku NPM-a radi prevencije, unapređenja i posthospitalnog lečenja pacijenata u zajednici.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…