Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu rada Centra za socijalni rad zbog neuhranjenog deteta

Zaštitnik građana
Foto: TV N1

Beograd – Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Postupak je pokrenut povodom saznanja da je dete rođeno 2021. godine, u pratnji policijske patrole, juče dovedeno u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, gde je uspešno reanimirano, a koje je prema navodima medija bilo neuhranjeno.

Gradski centar za socijalni rad je dužan da u najkraćem roku, ne dužem od 10 dana, dostavi informacije o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na ovaj slučaj, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Prema navodima medija, na osnovu čega je pokrenut ispitni postupak kontrole, dvogodišnje dete je u trenutku prijema u bolnicu bilo neuhranjeno, dok je majka deteta „zadržana„.

Povodom navedenog slučaja, Pašalić je ocenio da je obaveza države da preduzme sve potrebne mere za zaštitu deteta od različitih oblika zanemarivanja, kao i svake vrste eksploatacije i da poštuje, štiti i unapređuje prava deteta.

Dokle ovako?! Svi znamo gde nas je dovelo zanemarivanje dece, posebno u slučajevima gde su deca životno ugrožena ili postoje razumne indicije koje bi ukazale na to da bi dete moglo biti izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zato je neophodna pravovremena reakcija nadležnih organa„, istakao je Pašalić.

Istovremeno je ukazao i na to da su svi koji primete bilo kakav oblik zanemarivanja ili nasilnog ponašanja prema deci, dužni da to spreče i prijave nadležnim organima, a da će država reagovati u najboljem interesu deteta.

Dvogodišnje dete juče je bez svesti prevezeno privatnim automobilom uz pratnju policije u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj gde je reanimirano.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…