Zaštitnik građana organizovao dijalog o unapređenju prava transrodnih osoba

Zaštitnik građana

Beograd – Zaštitnik građana Zoran Pašalić je organizovao dijalog o unapređenju prava transrodnih osoba u Srbiji.

U dijalogu su učestvovali predstavnici državnih organa, zdravstvenih ustanova, međunarodnih i organizacija koje se bave zaštitom prava transrodnih osoba, a prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Pašalić je pozvao nadležne na unapređenje komunikacije i saradnje u cilju implementacije revidirane Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije kojom je transrodni identitet uklonjen sa liste mentalnih oboljenja, navodi se u saopštenju.

Transrodni identitet je 2019. godine revizijom Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB 11) uklonjen sa liste mentalnih oboljenja i premešten u domen seksualnog zdravlja. Srbija ima obavezu da primenjuje međunarodne standarde i uskladi svoje propise“, izjavio je on.

Žigmanov je rekao da se institucionalni okvir za implementaciju MKB 11 izgrađuje.

On je ocenio da su bolja komunikacija svih aktera i intersektorska saradnja neophodni kako bi se ovaj proces uspešno okončao.

Najavio je da će njegovo ministarstvo dati doprinos unapređenju sistemskih mera i usluga u korist građana.

Dijalog je održan na inicijativu udruženja transrodnih osoba „Kolektiv Talas“.

Prisustvovali su v.d. pomoćnika direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Vojislav Radosavljević, šefica Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS Dragana Duišin i predsednica Republičke stručne komisije za transrodna stanja Svetlana Vujović.

Na sastanku su bili i predstavnici Misije UN i Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Lekarske komore Srbije, Instituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović – Batut“, republičkog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i udruženja transrodnih osoba „Geten“ i „XY Spektrum“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…