Zaštitnik građana: MUP nije blagovremeno pripremio nacrt novog zakona o okuplјanju građana

Saša Janković

Zaštitnik građana konstatuje propust u radu Ministarstva unutrašnjih poslova zbog koga Republika Srbija počev od 23. oktobra 2015. godine nema zakon koji uređuje slobodu okuplјanja građana.

Ustavni sud je na sednici održanoj 9. aprila 2015. godine utvrdio da Zakon o okuplјanju građana nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije, s tim da je posebnim rešenjem odloženo objavlјivanje te odluke, na koji način je za šest meseci odloženo njeno pravno dejstvo.

Zakon o okuplјanju građana je prestao da važi 23. oktobra 2015. godine – danom objavlјivanja Odluke Ustavnog suda u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 88/2015. U periodu od donošenja odluke Ustavnog suda – 9. aprila 2015. godine, do njenog objavlјivanja – 23. oktobra iste godine, Ministarstvo nije blagovremeno pripremilo nacrt novog zakona i prosledilo ga nadležnim organima i javnosti na raspravu, a zatim i usvajanje.

Navedenim propuštanjem Republika Srbija dovedena je u situaciju da zakonom u ovom trenutku nije uređeno ostvarivanje Ustavom zajemčene slobode građana na okuplјanje, a onemogućeno je i ostvarivanje javnog interesa na ograničenje slobode okuplјanja kada je to neophodno iz Ustavom propisanih razloga – radi zaštite javnog zdravlјa, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Zaštitnik građana će, u skladu sa Zakonom o Zaštitniku građana, svoje mišlјenje na predlog zakona o javnom okuplјanju građana dati Vladi, odnosno Skupštini, kada mu taj predlog bude dostavlјen.

Izvor: Zaštitnik građana

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…