Zaštitnik građana: Amandmanima zaštiti nezavisne institucije

Saša Janković

Zaštitnik građana, Saša Janković, uputio je 28. jula 2015. godine Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije amandmane na Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Cilj amandmana je zaštita nezavisnosti svih državnih organa koji po Ustavu Republike Srbije i zakonu, poslove zaštite prava građana i kontrole drugih organa i organizacija moraju da rade nezavisno, navodi se u saopštenju iz kabineta Zaštitnika građana.

Predlogom zakona propisano je da Ustavni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, koji su nezavisni državni organi, sami utvrđuju maksimalan broj zaposlenih u svojim službama, broj sudija i tužilaca, dok bi u službama Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za borbu protiv korupcije, maksimalan broj zaposlenih trebalo da utvrdi Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja skupštine.

Zaštitnik građana navodi da se Predlogom zakona krši ustavna i zakonska garancija prava građana da organi za zaštitu prava građana i kontrolu drugih organa i organizacija, čija je nezavisnost garantovana Ustavom, odnosno odgovarajućim zakonom, svoj posao rade nezavisno od bilo kog organa vlasti. Time se krši i Ustavom utvrđeno državno uređenje, kao i jedinstvo pravnog poretka.

Nezavisnost Zaštitnika građana, kao državnog organa, garantuje Ustav, a posebni zakoni propisuju nezavisnost dva poverenika, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana je amandmane, kao ovlašćeni predlagač, podneo u saglasnosti sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem, Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, predsednikom Državne revizorske institucije, Radoslavom Sretenovićem i direktorkom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić, navodi se u saopštenju.

Izvor: Zaštitnik građana

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…