Zaštitnik građana ponovo zatražio od MUP-a odgovore na pitanja u vezi sa hapšenjem Aleksandra Obradovića

Zoran Pašalić

Beograd, 18. decembar 2019. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Zaštitnik građana od MUP-a traži odgovore na pitanja vezana za hapšenje Aleksandra Obradovića iz valjevskog Krušika, s obzirom da MUP nije postupio po njegovom prvobitnom zahtevu u predviđenom roku.

Kako se navodi, MUP-u je ostavljen dodatni rok od sedam dana da postupi po zahtevu zaštitnika.

Zaštitnik građana je, postupajući po sopstvenoj inicijativi i na osnovu saznanja iz medija, u novembru pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a i zatražio neophodna pojašnjenja u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića u krugu vojne fabrike Krušik.

Novinski tekstovi koji su se bavili ovim događajem ukazivali su na mogućnost da je prilikom sprovođenja postupka lišavanja slobode ovog lica bilo nezakonitosti i nepravilnosti u radu od strane policijskih službenika, što je bio povod da zaštitnik građana zatraži izjašnjenja MUP-a po pitanjima koje mogu utvrditi tačnost ovih tvrdnji„, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana se interesovao za pravni osnov hapšenja Obradovića, mere, radnje i ovlašćenja koje su policajci primenili prilikom hapšenja, vreme i način primene policijskih mera prilikom hapšenja.

Pored toga, od MUP-a je tražena informacija da li se Obradović žalio na postupanje policije i da li su navodi iz njegove eventualne žalbe ispitani.

S obzirom da izjašnjenje nije dostavljeno u ostavljenom roku, MUP-u je juče upućena urgencije i dat dodatni rok od sedam dana od njegovog prijema za postupanje po prvobitnom zahtevu„, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…