Zarade većine zaposlenih u Srbiji ne omogućavaju dostojanstven život

Fondacija ''Centar za demokratiju''

Beograd, 07. oktobar 2021.  – Fondacija Centar za demokratiju saopštila je na Svetski dan dostojanstvenog rada da u Srbiji više od 1,6 miliona zaposlenih nema dovoljno novca da priušti prosečnu potrošačku korpu.

Od 2008. godine, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) obeležava 7. oktobar kao Svetski dan dostojanstvenog rada.

Zarade većine zaposlenih ne omogućavaju dostojanstven život njima i njihovim porodicama, jer više od 683.000 zaposlenih ima zarade kojima ne mogu da podmire troškove minimalne potrošačke korpe, navela je Fondacija.

Prema Fondaciji, Srbija je među evropskim zemljama sa najvećom stopom nezadovoljenih potreba za poslom, pošto je u 2020. godini broj nezaposlenih i podzaposlenih iznosio 620.100.

Samo troje od pet zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, ali i ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi, piše u saopštenju.

Kako se ističe, Srbija je ratifikovanjem Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima preuzela obavezu poštovanja, zaštite i ostvarenja prava na dostojanstven rad.

Podaci pokazuju da je većini uskraćeno pravo na dostojanstven rad u pogledu mogućnosti zapošljavanja, ostvarivanja prava na adekvatnu zaradu, prava na zaštitu u slučaju nezaposlenosti, kao i sigurnosti zaposlenja, navodi Fondacija.

Pravo na novčanu naknadu ne ostvaruje 93 odsto nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi Fondacija, uz podatak da za one malobrojne koji je primaju, nije dovoljna da preskoče prag siromaštva.

Danas je borba za poštovanje radnih prava borba za očuvanje dostojanstva ličnosti i jedino društvo koje je solidarno, koje štiti socijalna prava zaposlenih i njihovih porodica, ima šanse za razvoj, poručila je Fondacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…