Zara pod lupom EU zbog poreskih šema

evro

Brisel, 09. decembar 2016. (Euractiv) – Evropska komisija će razmotriti šemu koju koristi Inditeks, matična kompanija Zare, koja je omogućila tom prodavcu odeće na malo da izbegne najmanje 585 miliona evra poreza.

Šema je razotkrivena u izveštaju grupe Zelenih iz Evropskog parlamenta. Kako se navodi, Inditeks je, umesto u zemljama sa višim stopama, porez na dobit plaćao u jurisidikcijama sa nižim stopama. Najviše su zbog takve poreske strategije, inače legalne, izgubili Španija, Francuska i Italija.

Grupa Inditeks (Inditex), koja uključuje poznate brendove, poput Zare, Zare hom (Home), Berške (Bershka), Pul end bera (Pull & Bear), Masima Dutija (Mašimo), u vlasništvu je Armansija Ortege (Amancio), drugog po bogatstvu čoveka u svetu po časopisu Forbs (Forbes).

Inditeks je, kako se navodi, koristio tehnike za izbegavanje poreza na dobit tako što je poreze umesto u zemljama sa višim stopama, poput Španije i Francuske, plaćao u jurisidikcijama sa nižim stopama, prvenstveno u Holandiji, Irskoj i Švajcarskoj.

Izveštaj je pokazao da je između 2011. i 2014. krizom pogođena Španija izgubila 218 miliona evra poreza od Zare, Francuska oko 76 miliona, Italija 57 miliona, Nemačka 25 miliona, Britanija 22 miliona, Grčka 20 miliona, Belgija 18 miliona a Austrija šest miliona.

Zeleni smatraju da poreska strategija koju koriste Zara i druge korporacije, iako je legalna, otvara "ozbiljno pitanje da li grupa koja stoji iza Zare plaća porez tamo gde i posluje", istakao je evroposlanik iz grupe Zelenih u EP zadužen za finansijska pitanja Sven Gigold (Giegold).

Evropska komisija će ispitati navode iz izveštaja, rekla je portparolka EK za finansijske usluge, poreze i carine Vanesa Mok (Vanessa Mock).

Ranije je Komisija ustanovila da su kompanije Starbaks (Starbucks), Epl (Apple) i Fijat (Fiat) dobijale nelegalnu državnu pomoć u vidu poreskih olakšica. Istraga se trenutno vodi o Mekdonaldsu (McDonald’s) i Amazonu.

Zvaničnici kažu da prakse objavljene u izveštaju potiču od tehnika poreske optimizacije, preneo je EurActiv.com.

Komisija je pozdravila izveštaj Zelenih navodeći da će pomoći da se održi pritisak brojnih inicijativa pokrenutih od novembra 2014, kada su objavljeni podaci o povoljnim poreskim aranžmanima između Luksemburga i stotina multinacionalki.

Od članica EU Evropska komisija i evroposlanici Zelenih traže da prihvate predloženi set pravila za izračunavanje oporezivih profita kompanija u EU – Zajedničku konsolidovanu bazu korporacijskih poreza (CCCTB).

Ta pravila smatraju se značajnim korakom napred u borbi protiv šema koje primenjuje korporacije kako bi smanjile troškove za porez.

Inditeks poriče da je pogrešio. Ta grupa je saopštila da je Zara platila više od 4,4 milijarde evra poreza na dobit između 2011. i 2015. odnosno po stopama između 22 i 24% u proseku.

"Fiskalna odgovornost je politika Inditeksa na svim tržištima na kojima posluje", navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija to "transparentno" i svima dostupno prikazuje u godišnjim izveštajima.

Inače, to nije prvi put da je Inditeksova poreska šema u središtu kontroverzi.

Naime, nakon pisanja medija, grupa je morala da preseli svoju e-trgovinu iz Irske u Španiju 2012. godine. Rezultat toga bio je da je Inditeks platio porez na dobit od 30% za svoje rastuće "onlajn" prodaje u poređenju sa 12,5% po irskom režimu.

Iako je izveštaj Zelenih objavio nove detalje, poreska šema koju koristi Zara postala je poznata 2014, kada je agencija Blumberg prvi put predstavila poslovnu strukturu kompanije. Prema Blumbergu, Zara je zahvaljujući poreskim šemama od 2009. uštedela 325 miliona evra a samo u 2013. godini 100 miliona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…