1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Zaposleni u FHP optužili Natašu Kandić za mobing

Zaposleni u FHP optužili Natašu Kandić za mobing

Nataša Kandić
Foto: mc.rs

Beograd – Zaposleni u Fondu za humanitarno pravo optužili su Natašu Kandić za  mobing.

Saopštenjem za javnost su, kako su naveli, želeli da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke Nataše Kandić.

Kako se navodi u saopštenju Sindikata radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana 26. februara 2023. godine Upravni odbor Fondacije Fond za humanitarno pravo (UO FHP) jednoglasno je usvojio Izveštaj koji se isključivo tiče postupaka i uticaja osnivača FHP Nataše Kandić na rad zaposlenih, te opstruisanja projekta REKOM, čija koordinatorka je bila upravo ona.

U saopštenju se navodi da je u januaru 2023. godine predsednik UO FHP Lavor Rangelov, „uznemiren izveštajima o sve lošijem radnom ambijentu„, inicirao konsultacije sa osobljem, pozivajući zaposlene u FHP da dostave „poverljive“ dopise UO o svim pitanjima od interesa za organizaciju.

U februaru, kako se navodi, 14 zaposlenih (63,6%) i jedna bivša zaposlena, koja je bila u radnom odnosu do januara 2023, pismeno se izjasnilo u vezi sa zlostavljanjem tj. mobingom od strane Nataše Kandić.

Nakon završenih konsultacija, predsednik UO je imenovao posebnu tročlanu komisiju UO koja će, kako je saopšteno, proveriti i ispitati navode o mobingu i zlostavljanju od strane Nataše Kandić te dati preporuke za dalje postupanje.

Nakon opsežne analize prijava od preko 60 stranica koje su dostavili zaposleni u FHP o zlostavljanju, vređanju i omalovažavanju kojem su izloženi od strane osnivača, UO je utvrdio i doneo zaključke koji se tiču ponašanja Nataše Kandić prema zaposlenima.

Loše postupanje prema zaposlenima, maltretiranje i upotreba uvredljivog jezika, loše upravljanje projektom REKOM – neispunjavanje ciljeva i rokova, česte promene metodologije, nemogućnost zadržavanja i motivacije već obučenog osoblja, te zloupotrebu ovlašćenja za kontrolu pristupa i korišćenja dokumentacije u bazi podataka„, zaključak je Upravnog odbora.

Zbog svega navedenog, navodi se u saopštenju sindikata, 26. februara ove godine, UO FHP je savetovao izvršnoj direktorki FHP Ivani Žanić da ugovor Nataši Kandić kao koordinatorki projekta REKOM, koji je isticao 28. februara 2023, ne bude produžen.

Tokom marta, aprila i maja, Kandićeva je na različite načine nastojala da ugrozi rad FHP i UO, sa ciljem da povrati kontrolu nad organizacijom, navodi se u saopštenju.

Nakon svega navedenog, navodi se, Nataša Kandić se od ponedeljka 15. maja i fizički vratila u prostorije FHP, potpuno zanemarujući prijave koje su protiv nje podnete, izazivajući na taj način novi stres kod većeg dela zaposlenih.

Celokupna situacija dodatno je poremetila proces rada u FHP, a neki od zaposlenih koji su u prethodnom periodu bili izloženi, kako je saopšteno, mobingu od strane Nataše Kandić su zbog osećaja anksioznosti izazvane njenim povratkom i nemogućnosti da normalno rade, otvorili bolovanje.

Od 15. maja do danas, osmoro zaposlenih je podnelo zahteve za zaštitu od zlostavljanja na radu.

Kako se dalje navodi, sistematsko zlostavljanje na radu zaposlenih u FHP od strane Nataše Kandić traje godinama i ogleda se u ponižavanju, vređanju, omalovažavanju rada i profesionalnog integriteta zaposlenih, izrabljivanju, proizvoljnom smanjivanju zarada, pokušajima mešanja u privatni život, itd.

Ovaj problem se godinama zataškava i relativizuje činjenicom da su radnici u drugim sektorima u Srbiji izlozeni gorem vidu ponižavanja.

Zlostavljanje zaposlenih u FHP je primer sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava, a  ignorisanje ovog problema sugeriše da radna prava ne zaslužuju zaštitu poput drugih ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Izvršna direktorka je postupila u skladu sa preporukama, te je na osnovu istih ponudila Nataši Kandić ugovor koji isključuje upravljačke funkcije i onemogućava ponavljanje dela u vezi sa mobingom zaposlenih koji je utvrđen od strane UO, no ujedno joj omogućava da ostane u FHP i na REKOM projektu – što je ona odbila.

U saopštenju se navodi da, nakon što je izvršnoj direktorki Ivani Žanić prestao mandat 15. aprila 2023. godine, UO je imao rok od 30 dana da izabere novog direktora.

Članovi UO naklonjeni Nataši Kandić, Florens Artman i Tihomir Loza, su, kako je navedeno, opstruisali izbor novog direktora, te su preostali članovi UO, koji su štitili interese zaposlenih, zbog nemogućnosti postizanja kvoruma, podneli ostavke 12. maja.

Agencija za privredne registre Republike Srbije je 18. maja godine odbacila registracionu prijavu UO imenovanog od strane Nataše Kandić i odluku o izboru direktora, jer su grubo prekršene odredbe statuta FHP kao i druge zakonske odredbe.

U rešenju je pored navedenog utvrđeno da je Nataša Kandić kao osnivač FHP donela odluku o imenovanju članova UO, što je u suprotnosti sa Statutom, te da UO u ostavci nije imenovao nove članove UO kako nalaže Zakon i Statut.

Takođe, kako se navodi, utvrđeno je da je UO imenovan od strane nenadležnog organa (Nataše Kandić) doneo odluku o imenovanju izvršnog direktora, koja se kao takva ne može smatrati urednom za registraciju.

U ponedeljak 15. maja devetoro zaposlenih u FHP su odlučili da se organizuju, nakon što je tog dana osnivač FHP Nataša Kandić nezakonito preuzela i organizaciju, a u sredu 17. maja, zaposleni su podneli zahtev za registraciju organizacije.

Sindikalno organizovani zaposleni FHP ovim saopštenjem žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivača FHP Nataše Kandić.

Oni su u saopštenju podsetili da je FHP organizacija izgrađena predanim radom stotina ljudi i da je nedopustivo da je osnivač tretira kao svoje privatno vlasnistvo.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…