Započeti ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije u Srbiji

Srbija

Beograd, 19. maj 2020. – Povodom objavljivanja najnovijeg izveštaja organizacije Fridom Haus „Zemlje u tranziciji“, u kome je Srbija prvi put posle 17 godina svrstana u kategoriju „hibridnih režima“ umesto u demokratske države, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za stanje demokratskih institucija u Srbiji.

Prenosimo, u celosti, zajedničko saopštenje organizacija civilnog društva iz Srbije.

Pozivamo Vladu Republike Srbije da ozbiljno shvati ove ocene i uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija u zemlji, kao i Evropsku uniju i njene članice da adekvatno prepoznaju važnost ovih problema kao ključnih u procesu evropskih integracija.

Podsećamo da je Srbija u toku poslednjih nekoliko godina nazadovala i kada su u pitanju pokazatelji slobode medija poput Indeksa slobode medija Reportera bez granica, gde je zabeležen pad za 39 mesta od 2014. godine.

Takođe, izveštaji Evropske komisije o Srbiji u delu koji se odnosi na stanje demokratije i slobodu medija postaju sve oštriji, ukazujući na urušavanje demokratskih institucija i zabrinjavajući manjak napretka u slobodi medija.

Zajedničko saopštenje potpisali su: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Republike Srbije da ocene Fridom Hausa i drugih, domaćih, inostranih i međunarodnih relevantnih organizacija, uključujući i Evropsku komisiju, kada su u pitanju stanje demokratije i sloboda medija shvati kao zvono za uzbunu.

Apelujemo na to da se umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada već poslovičnog nipodaštavanja ocena renomiranih međunarodnih organizacija, uključujući i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama domaćih organizacija civilnog društva, započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji.

Organizacije civilnog društva će pažljivo nastaviti da prate zabrinjavajuće trendove u Srbiji i da obaveštavaju javnost kako proces evropskih integracija ne bi postao forma bez suštine i kako bi bio odbranjen njegov kredibilitet.

Pozivamo i Evropsku uniju i države članice da ozbiljno uzmu u obzir probleme sa stanjem demokratije i slobodom medija u okviru procesa pregovora o članstvu Srbije o Evropskoj uniji. Bez demokratske transformacije i bez osiguravanja vladavine prava i slobode medija, članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće.

Pozivamo EU i njene članice da iskoriste mehanizme koje je najavila nova Metodologija za unapređenje procesa pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…