Zapadni Balkan: Nedovoljna izdvajanja za jačanje slobode medija i civilnog društva

Luksemburg, 13. septembar 2016. – Dosadašnja pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu u globalu je doprinela jačanju administrativnih kapaciteta, ali su zabeleženi ozbiljni nedostaci zbog propusta u radu vlasti zemalja regiona, dok je u oblasti vladavine prava nedovoljno novca izdvojeno za jačanje slobode medija i civilnog društva, pokazao je novi izveštaj Evropskog revizorskog suda (ECA).

Srbija je, između ostalog, imala poteškoća sa uvođenjem decentralizovanog odnosno samostalnog sistema upravljanja fondovima EU, a Makedoniji je bilo potrebno "razdoblje učenja i zahtevnija upravljačka struktura", navodi se u izveštaju Evropskog revizorskog suda o fondovima IPA za period 2007-2013, iz kojeg se projekti i dalje realizuju, prenosi Euractiv.

U izveštaju se navodi da su na osnivanje strukture za decentralizovano upravljanje u Srbiji uticali "dugotrajni i ozbiljni nedostaci koje je Komisija utvrdila u svojim revizijama", a konkretno se navodi nedostatak opšte procene upravljanja javnim finansijama.

"Decentralizovano upravljanje nije bilo povezano s preliminarnom sveobuhvatnom procenom upravljanja javnim finansijama na nacionalnom nivou, već se zasnivalo samo na usklađenosti struktura IPA-e u Srbiji sa zahtevima unutrašnje kontrole utvrđenim u Finansijskoj uredbi", odnosno propisu EU, dodaje se u izveštaju.

Kada je reč o vladavini prava, jedna od manjkavosti je što je Komisija izdvojila nedovoljno novca za medije i civilno društvo, samo 0,5% ukupnih sredstava iako su, kako se navodi u izveštaju, ključni za podizanje nivoa obaveštenosti o organizovanom kriminalu.

Srbija, kao i neke druge zemlje korisnice nije dovoljno koristila primere dobre prakse u korišćenju IPA kao sredstvo učenja za jačanje onih delova javne uprave koji nisu direktno povezani sa reformom javne uprave uz pomoć IPA, a kao jedan od primera za to navodi se kašnjenje u rekonstrukciji Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

"Zbog prekomernog administrativnog opterećenja i slabe usklađenosti (npr. delegiranje ključnih zadataka srpskih tela spoljnim stranama, nekompatibilnost srpskih postupaka s međunarodnim inženjerskim postupcima, problemi s određivanjem ključnih etapa u projektima) u razdoblju do 2015. godine došlo je do znatnih kašnjenja pa srpska tela nisu uspela da završe faze projekta koje se nisu finansirale sredstvima IPA-e", navodi se u izveštaju.

Navodi se da je u periodu 2007-2014. za Zapadni Balkan izdvojena iz IPA 5,1 milijarda evra, a u izveštaju su uzeta u obzir i kretanja nakon toga, kada je počela primena IPA 2 za period 2014-2020.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…