1. Početna
  2. Vesti
  3. Zapadni Balkan: Nedovoljna izdvajanja za jačanje slobode medija i civilnog društva

Zapadni Balkan: Nedovoljna izdvajanja za jačanje slobode medija i civilnog društva

Luksemburg, 13. septembar 2016. – Dosadašnja pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu u globalu je doprinela jačanju administrativnih kapaciteta, ali su zabeleženi ozbiljni nedostaci zbog propusta u radu vlasti zemalja regiona, dok je u oblasti vladavine prava nedovoljno novca izdvojeno za jačanje slobode medija i civilnog društva, pokazao je novi izveštaj Evropskog revizorskog suda (ECA).

Srbija je, između ostalog, imala poteškoća sa uvođenjem decentralizovanog odnosno samostalnog sistema upravljanja fondovima EU, a Makedoniji je bilo potrebno "razdoblje učenja i zahtevnija upravljačka struktura", navodi se u izveštaju Evropskog revizorskog suda o fondovima IPA za period 2007-2013, iz kojeg se projekti i dalje realizuju, prenosi Euractiv.

U izveštaju se navodi da su na osnivanje strukture za decentralizovano upravljanje u Srbiji uticali "dugotrajni i ozbiljni nedostaci koje je Komisija utvrdila u svojim revizijama", a konkretno se navodi nedostatak opšte procene upravljanja javnim finansijama.

"Decentralizovano upravljanje nije bilo povezano s preliminarnom sveobuhvatnom procenom upravljanja javnim finansijama na nacionalnom nivou, već se zasnivalo samo na usklađenosti struktura IPA-e u Srbiji sa zahtevima unutrašnje kontrole utvrđenim u Finansijskoj uredbi", odnosno propisu EU, dodaje se u izveštaju.

Kada je reč o vladavini prava, jedna od manjkavosti je što je Komisija izdvojila nedovoljno novca za medije i civilno društvo, samo 0,5% ukupnih sredstava iako su, kako se navodi u izveštaju, ključni za podizanje nivoa obaveštenosti o organizovanom kriminalu.

Srbija, kao i neke druge zemlje korisnice nije dovoljno koristila primere dobre prakse u korišćenju IPA kao sredstvo učenja za jačanje onih delova javne uprave koji nisu direktno povezani sa reformom javne uprave uz pomoć IPA, a kao jedan od primera za to navodi se kašnjenje u rekonstrukciji Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

"Zbog prekomernog administrativnog opterećenja i slabe usklađenosti (npr. delegiranje ključnih zadataka srpskih tela spoljnim stranama, nekompatibilnost srpskih postupaka s međunarodnim inženjerskim postupcima, problemi s određivanjem ključnih etapa u projektima) u razdoblju do 2015. godine došlo je do znatnih kašnjenja pa srpska tela nisu uspela da završe faze projekta koje se nisu finansirale sredstvima IPA-e", navodi se u izveštaju.

Navodi se da je u periodu 2007-2014. za Zapadni Balkan izdvojena iz IPA 5,1 milijarda evra, a u izveštaju su uzeta u obzir i kretanja nakon toga, kada je počela primena IPA 2 za period 2014-2020.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…