Žanić: Još jedna kampanja protiv organizacija i medija koji ne rade u svrhu promovisanja vladajućih stranaka

Ivana Žanić

Beograd, 28. jul 2020.  – Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Ivana Žanić izjavila je FoNetu kako nije sporno zakonsko pravo države da proverava bankarske transakcije bilo kog pravnog lica.

Dodaje da je sporan spisak medijskih kuća koje nisu prorežimski orijentisane i spisak nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Država ima pravo da proverava bankarske transakcije, ponovila je ona, ali ovo može da se tumači kao neka vrsta pritiska na nevladine organizacije koje ukazuju na  korupciju u vrhu vlasti, političku torturu ili u slučaju FHP, koje ukazuju na kršenja ljudskih prava u prošlosti i počinjene ratne zločine.

Što se tiče ranijih spiskova, dodala je Žanić, FHP je bio na spiskovima svih vlasti  od svog osnivanja tako da je ovo još jedna kampanja protiv nevladinog sektora u Srbiji i medijskih kuća koje ne izveštavaju u svrhu promovisanja vladajuće stranke i onih stranaka koje su na vlasti.

Žanić je ocenila da je rad FHP „generalno bio praćen tabloidnim izveštavanjem, bilo poluistinama ili iskrivljavanjem činjenica„, pa ne misli da će ih i ovaj put mimoići „ta vrsta pompeznog tabloidnog izveštavanja“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…