Zanemarljiv broj mladih na pozicijama donošenja ključnih izvršnih odluka

Vlada Republike Srbije

Beograd, 29. septembar 2016. – U Vladi Srbije nema nijednog ministra, pomoćnika ministra niti državnog sekretara mladjeg od 30 godina, a od 169 opština u Srbiji u samo četiri predsednici imaju manje od 30 godina, pokazalo je istraživanje "Indeks participacije mladih" Fondacije Ana i Vlade Divac.

"Na pozicijama najviše političke moći i donošenja ključnih izvršnih odluka, ili uopšte nema mladih ljudi ili ih ima u zanemarljivom procentu", rekla je Jovana Tripunović, predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac, predstavljajući istraživanje, prenela je Beta.

Istraživanje obavljeno uz finansijsku podršku Evropske komisije je pokazalo i da je u proteklih 15 godina u Vladi Srbije bilo dvoje funkcionera do 30 godina na pozicijama ministara, njihovih pomoćnika ili državnih sekretara.

U samo 2,5 odsto lokalnih samouprava u Srbiji predsednici opština imaju 30 godina ili manje, i to su opštine Plandište, Rekovac, Palilula i Bački Petrovac.

Od 250 poslanika u Skupštini Srbije njih osmoro spadaju u kategoriju mladih, dva muškarca i šest žena, i oni imaju izmedju 27 i 30 godina.
 
Ovo istraživanje je rađeno i u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Turskoj – zemljama u kojima se realizuje projekat "Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske" – i rezultati su podjednako obeshrabrujući, sa retkim pozitivnim primerima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…