Zakoni dobri, mediji sve gori

Kako je moguće da posle više od godinu dana od usvajanja seta medijskih zakona ponavljamo da su oni dobri, a stepen medijskih sloboda i medijskog kvaliteta nikada nije bio gori, ocenila je danas profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević i poručila da nad tim nema sleganja ramena ili okretanja glave.

Mi smo usvojili set medijskih zakona, a svi indikatori medijskih sloboda i kvaliteta su u padu, rekla je Milivojević na okruglom stolu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Ona je ocenila da indikatori urušavanja medijskih sloboda i kavliteta dolaze iz istih krugova odakle stižu i pohvale medijskim zakonima.

Milivojević je ukazala da sve pohvale koje stižu medijima u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije se tiču poglavlja 10 koja se bavi poštovanjem autorskih prava, digitalizacijom, dok su sve kritike u poglavlju 23 koje se, između ostalog, bavi medijskim slobodama i medijskim kvalitetom.

To znači da mediji postaju sve bolji kao industrija, sve bolji svojim vlasnicima, a sve gori kada je reč o nama građanima, naglasila je Milivojević. Prema njenim rečima, set medijskih zakona oglasio je "drugi talas" medijske tranzicije koji je fokusiran na izgradnju medijskog tržišta.

Milivojević je ocenila i da je privatizacija medija "skandalozno vođen proces" koji je devastirao medijski pejzaž. Šta je bio cilj? Cilj je bio svojinska transformacija, proces promene vlasništva i drugačijeg načina funkcionsanja medija, a ovde se to svelo na "ko će šta da kupi i ko je čiji vlasnik", kako rasporediti interesnu teritoriju po partijskoj liniji i sačuvati klijentelističku strukturu, rekla je Milivojević.

Milivojević je dodala da i prvi talas raspodele državne pomoći "vrišti i pokazuje da što-šta nije u redu".

Ona je ukazala da se Srbija pridružila grupi centralno-evropskih država u kojem se pokazalo da je "slobodno tržište jednako slobodni mediji" iluzija. Milivojević je postavila i pitanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, napominjući da je zakonom predviđen javni interes medijskog sadržaja, a ne medijske politike.

Kao primer navela je televiziju Pink koja se pretvorila u privatni javni servis. Docent na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić ocenio je da bi novinari i intelektualci trebalo da budu agenti svih građana, da rade u interesu javnosti, navodeći da su u Srbiji takva tri primera Brankica Stanković, Olja Bećković i Danica Vučenić.

Bakić je, govoreći o ukidanju emisije Olje Bećković "Utisak nedelje", ocenio da javnost nije shvatila da je ukinuta emisija koja je u najboljem interesu same javnosti. To znači da javnost nije odgovorna prema sebi i da nije zrela. Javnost ne brani one koji brane interes javnosti, građani su u stanju maloletnosti, upozorio je Bakić. Bakić je dodao da u Srbiji postoji sprega autoritarne vlasti i oligarhijskih struktura, "što je najgora mogućnost".

Kada imate autoritarnu vlast, onda znate da su mediji ili u službi vlasti ili su protiv, ali ako imate spregu autoritarne vlasti i oligharijskih struktura, znači da imate simulaciju demokratije, gde zapravo višestranački sistem služi kao ikebana, rekao je Bakić. Uživate u srećim, ružičastim televizijama, zaglupljujete se rijaliti programima i intelektualno i moralno ste otupeli. Tabloidi prenose ono što se dešava u kući "Velikog brata" na ružičastim i srećim televizijama i građani su, valjda, srećni i valjda im tako treba, rekao je Bakić.

Bakić je rekao da ako nema profesionalnih novinara i hrabrih medija postojaće intelektualno i moralno otupela javnost. Bez zrele i odgovorne javnosti ne možete imati demokratsko društvo. Bez profesionalnih novinara i hrabrih medija nemademokratskog društva, poručio je Bakić.

Advokat Slobodan Kremenjak rekao je da je tržište slobodno ako se sa konkurencijom "tučeš nižom cenom i boljim kvalitetom". Meni se čini da ovde konkurišeš time što si bliži vlasti. Nije slobodno ni tržište, a ni mediji, dodao je on.

Sada, na isteku prve godine primene modela projektnog finansiranja medija, prilika je da vidimo da li je to očekivano ili se izrodilo u nešto drugo, rekao je Kremenjak i napomenuo da nema čarobnog pravilnika koji bi jednom zasvagda rešio probleme medijskog sektora. Treba pričati o načinima i mehanizmima ispravljanja nedostaka koje smo uočili u primeni, rekao je on.

Kremenjak je istakao i da je prošle nedelje na sajtu Evropske komisije video da Unija godinama naručuje studije u kojima treba da se nađe rešenje za uočene nedostatke u sprovođenju medijskog zakonodavstva. Da li je naše ministartvo naručilo neku studiji da li to što smo usvojili se primenjuje i kakvi su mehanizmi za otklanjanje nedostataka, upitao je Kremenjak. On je podsetio da se najavljivalo da će ove 2015. godine početi izrada nove Medijske strategije, a ne vidi da se počelo sa radom.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…