Zakon o javnim beležnicima: Problemi primene u praksi

poslovna žena

Prvih nedelju dana rada javnih beležnika, uz dobre strane, izazvali su i probleme. Overa dokumenata pored devet notara, koliko ih je u Novom Sadu, sada je definitivno brža, ali su zato cene nekih usluga i do nekoliko desetina puta više.

Novi sistem koči i prodaju stanova u izgradnji, žale se vlasnici agencija, jer im notari za overu ugovora traže upotrebnu dozvolu.

Početak rada notara prvo je pogodio agencije za promet nekretnina, koje sada ne mogu da overavaju kupoprodajne ugovore za stanove koji su u izgradnji, tvrdi Branisalav Bjelobaba, vlasnik jedne novosadske agencije.

„Dobili smo obrazloženje da je njihov pravilnik u skladu sa novim propisima, da je minimum zahteva posedovanje upotrebne dozvole, što je nemoguće za stan koji je u izgradnji. Znamo kad se dobija upotrebna dozvola, prilikom završetka objekta, useljenja zgrade“, navodi on

Notari pak tvrde da nije tako, i da, ukoliko postoji sva druga dokumentacija, ugovor može biti overen bez upotrebne dozvole.

Saznanje da za overu dokumenata za kupovinu stana treba da izdvoji preko 50 hiljada dinara, neprijatno je iznenadilo Svetlanu Lučić, koja za overu kupoprodajnog ugovora kod notara treba da plati desetak hiljada dinara više nego u sudu, dok založna izjava umesto dosadašnjih 600, sada košta preko 20 000 dinara.

Cene svih usluga javnih beležnika detaljno su precizirane, pa je tako tarifirana i upotreba njihovog sopstvenog automobila za koju će klijent morati da izdvoji 25 posto od cene goriva po litru.

Izvor: paragraf.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…