Zakon će zaštititi uzbunjivače

uzbunjivač

Budući zakon o zaštiti uzbunjivača zaštitiće ljude koji razotkriju zloupotrebu i korupciju, ali će imati i mehanizme da spreči da se to radi neosnovano, izjavila je savetnica ministra pravde Srbije Mirjana Mihajlović.

Predviđeno je da uzbunjivač prijavu podnosi u firmi a, ako te ne daje rezultate, obraća se nadležnom državnom organu. U medijima slučaj može da se iznese samo ako te prijave ostanu bez rezultata. Takođe je predviđeno da firme sa više od deset zaposlenih odrede lice zaduženo za primanje prijava i aktima regulišu "kanale" za uzbunjivanje.

Na javnoj raspravi o radnoj verziji zakona o zaštiti uzbunjivača, koja je 28. marta održana u Privrednoj komori Srbije (PKS), Mihajlović je rekla da taj zakon ima za cilj da zaštiti insajdere koji u javnom interesu razotkrivaju korupciju i zloupotrebe.

Prema rečima Mihajlovićeve, radnom vezijom nacrta definisan je način na koji se obavlja uzbunjivanje, a kojim se vodi računa o lojalnosti zaposlenog prema poslodavcu.

Precizirala je da je predviđeno da uzbunjivač prvo mora da prijavu podnese u firmi u kojoj radi, a ako to ne da rezultat, onda treba da se obrati nadležnom državnom organu.

Tek ako te prijave ne daju rezultata, uzbunjivač slučaj zloupotrebe može da iznese u medijima, rekla je savetnica srpskog ministra pravde.

 

 

Nacrt Zakona o zaštiti uzbunjivača by DijalogNet

 

 

Opširnije o javnoj raspravi o radnoj verziji zakona o zaštiti uzbunjivača, koja je 28. marta održana u Privrednoj komori Srbije (PKS) možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…