Žakob: Implementacija principa „ne ostaviti nikog iza sebe“ sada važnija više nego ikada

Fransoa Žakob
Beograd – Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob pozvala je danas, na svečanosti povodom 77. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija, sve odgovorne strane da jačaju socijalnu koheziju, neguju solidarnost i promovišu kulturu dijaloga.

Dan Ujedinjenih nacija, 24. oktobar, ustanovljen je 1948. godine i označava godišnjicu stupanja na snagu povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine.

Sada više nego ikada potrebno je da negujemo vrednosti i principe Ujedinjenih nacija tako što ćemo dati miru šansu i završiti konflikte koji uništavaju živote, budućnosti i globalni progres„, pročitala je Žakob deo govora generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Ona je dala nekoliko načina na koji se to može prevesti za Srbiju stavljajući na prvo mesto preduzimanje akcija za smanjenje nejednakosti i navodeći da je implementacija principa „ne ostaviti nikog iza sebe“ sada važnija više nego ikada.

Na drugom mestu, moramo da spasimo našu planetu i ubrzamo zelenu transformaciju i energetsku tranziciju. Da se hrabro borimo da smanjimo zagadjenje i prakse koje imaju destruktivno dejstvo na okolinu„, rekla je Žakob.

Ujedinjene nacije su zvanično nastale kada je većina potpisnica ratifikovala osnivački dokument, a među njima i pet stalnih članova Saveta bezbednosti.

Ona je dodala da za Srbiju to znači korišćenje energetske krize kao silu koja ubrzava njeno kretanje prema energetskoj efikasnosti, održivog sistema prehrane i održivih prirodnih strategija.

Na trećem mestu moramo da izbalansiramo tasove prilika i slobode za žene i devojke i obezbedimo sprovodjnje agende jednakosti i slobode za sve. Vidi se napredak Srbije u nekoliko godina ali i nekih koraka unazad„, rekla je Žakob.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita izjavila je da je jedna od glavnih uloga UN prevencija konflikata korišćenjem diplomatije i medijacije, i ukazala da je za održivi mir u regionu, Evropi i u svetu, potrebna posvećenost, istrajnost i inkluzivnost tokom ispunjavanja te uloge.

Mi u UN potpuno podržavamo napore Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i ubedjeni smo da svaki dogovor dve strane može jedino biti postignut i sproveden uz veliku posvećenost i uključenost javnosti. UN ostaju pouzdan partner Srbije, u njenim političkim naporima, kao i u zalaganjima za izgradnju i ostvarivanje mira„, rekla je ona.

Na svečanosti koju su organizovali Vlada Srbije i Tim UN-a u Srbiji, ambasador Srbije pri UN Milan Milanović rekao je da je Srbija spremna da zajednički deluje i da snažno podržava principe i ciljeve svetske organizacije.

Iako je bilo najavljeno, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nije prisustvovao svečanosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…