1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Zajednička registracija izbeglica u regionu

Zajednička registracija izbeglica u regionu

migranti

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su se 18. februara u Zagrebu da će na makedonsko-grčkoj granici vršiti zajedničku profilaciju i registraciju izbeglica koje preko tih zemalja pokušavaju da dođu do EU. Sprovođenje dogovora počinje odmah i preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja. Bugarska i Albanija su pozvane da se priključe.

Direktor hrvatske policije Vlado Dominić rekao je posle potpisivanje zajedničke izjave da će zajednička profilacija biti obavljana na granici Makedonije i Grčke i da će izbeglice biti organizovano prevožene do Austrije.

Postupak počinje na grčko-makedonskoj granici, u Đevđeliji, a onda svaka država na izbegličkoj ruti garantuje da će omogućiti prolaz isključivo osobama koje su prošle početnu kontrolu.

Makedonska policija prebacivaće izbeglice vozom od Đevđelije do Preševa gde ih preuzima srpska policija i prevozi do Šida, a potom hrvatska do Dopove, odakle ih Slovenija prebacuje do Austrije.

Dominić je izrazio očekivanje da će ovaj sistem prevoza funkcionisati i da neće biti potrebe da se migranti vraćaju. On je rekao da još nisu utvrđene kvote i da će to zavisiti od toga koliko će izbeglica primati Austrija i Nemačka.

Zajednička izjava koju su potpisali šefovi policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije poslata je i Bugarskoj i Albaniji koje su pozvane da se priključe da ne bi došlo do skretanja izbegličke rute.

Upitan koji su kriterijumi za profilaciju izbeglica, Dominić je rekao da će prolaz biti omogućen samo onima sa ratom zahvaćenih područja.

Uoči potpisivanja zajedničke izjave ispred hotela Internacional, gde je bila konferencija za novinare, predstavnici inicijative "Dobrodošli" protestovali su protiv ovakvog dogovora jer smatraju da Evropa ne treba da ograničava ulazak ljudima iz ratom zahvaćenih područja.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…