1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Zahvaljujući soji izbegnut trgovinski rat EU-SAD

Zahvaljujući soji izbegnut trgovinski rat EU-SAD

Tramp i Junker

Brisel, 27. jul 2018.  –  Pristanak EU da kupuje više soje od američkih farmera bio je odlučujući faktor za sporazum predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i američkog predsednika Donalda Trampa o zaustavljanju sporova i otvaranju trgovinskih pregovora.

Junker se sreo sa Trampom u Vašingtonu kako bi ga ubedio da ne uvodi kaznene carine na evropski izvoz automobilske industrije u SAD.

Iako su je predviđali, katastrofa je izbegnuta i Junker i Tramp su posle sastanka rekli novinarima da su se dogovorili da će otvoriti pregovore o jačanju trgovinskih odnosa.

Pored toga, dve strane će raditi na "rešavanju" spora izazvanog carinama na čelik i aluminijum i neće uvoditi nove barijere dok pregovori traju.

"Sve dok pregovaramo, dok jedna strana ne prekine pregovore, neće biti novih carina", rekao je Junker.

SAD i EU zajedno daju više od 50% svetskog bruto domaćeg proizvoda a njihova bilateralna trgovina vredi 1.000 milijardi dolara.

Tokom posete Beloj kući 25. jula predsednik EK postigao je najvažniji cilj – da se izbegnu nove carine na evropsku automobilsku industriju koje bi doprinele rasplamsavanju sukoba dve strane.

Sastanak je trajao duže nego što se očekivalo jer je Tramp insistirao na zahtevu da EU otvori svoje tržište za američki poljoprivredni sektor, rekli su EU zvaničnici za briselski portal.

Junker međutim zna da je to "crvena linija" za članice EU. Ipak, posle tri i po sata pregovora, Junker je prihvatio veći izvoz soje u EU.

Zvaničnici EU kažu da se taj ustupak uklapa u fleksibilne stavove nacionalnih vlada EU koje su lideri u rundi telefonskih razgovora pred put u SAD saopštili Junkeru.

Tramp je rekao da će EU kupiti "odmah mnogo soje" od američkih poljoprivrednika, "prvenstveno sa Srednjeg zapada".

Proizvođači soje sa američkog Srednjeg zapada, koji su značajna grupa Trampovih glasača, pogođeni su uzvratnim merama koje je Kina uvela kao odgovor na nove američke carine.

Soju vrednu 14 milijardi dolara godišnje SAD izvozi u Kinu koja je vodeći kupac te poljoprivredne sirovine u svetu.

Ta nova koncesija je dodata na prethodne ponude Evropljana, koje su takođe uključene u završni kominike. U njemu takođe piše da je EU zainteresovana da uvozi više tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD kako bi diverzifikovala snabdevanje energijom.

Dve strane složile su se da nastave trgovinske pregovore "da rade zajedno na nultim carinama, nultim necarinskim barijerama i nultim subvencijama za ne-automobilske industrijske proizvode", rekao je američki predsednik.

Kako je dodao, EU i SAD će takođe raditi na smanjenju barijera i povećanju trgovine u uslugama, hemijskoj industriji, framaceutskoj industriji.

"To će otvoriti tržišta poljoprivrednicima i radnicima, povećati investicije i voditi ka većem prosperitetu i u SAD i u EU", istakao je Tramp.

Pored toga, dve strane nameravaju da preispitaju mnoga, ako ne i većinu poglavlja uključenih u Sporazum o transatlantskom trgovinskom i investiconom partnerstvu (TTIP) koji je Tramp "stavio na led".

EU i SAD su se složile i da zajedno sa drugim partnerima koji isto misle rade na reformi Svetske trgovinske organizacije (STO) kako bi bila bolje "opremljena" za problem nelojalnih trgovinskih praksi, uključujući krađu intelektualne svojine, "prisilni" transfer tehnologije, industrijske subvencije.

I Vašington i Brisel optužuju Kinu za krađu intelektualne svojine, nelegalne subvencije i razorne trgovinske  prakse.

Za sprovođenje dogovorenog biće zadužena radna grupa sastavljena od "najbiližih savetnika" oba predsednika.

Sastanak Junkera i Trampa je premašio očekivanja u Briselu. "Bio je to dobar i konstruktivan sastanak", ocenio je Junker.

Tramp je rekao da je sastanak pokrenuo "novu fazu u odnosima SAD i EU – fazu bliskog prijateljstva, snažnih trgovinskih odnosa u kojima su oba partnera na dobitku".

Isključujući razlike u sektoru poljoprivrede, izvori EU kažu da je klima (na sastanku) bila "veoma dobra". Kao dokaz za to navode da je Tramp u poslednjem trenutku odlučio da se pojavi pred novinarima i pozvao Junkera da mu se pridruži.

Sa Trampom su na sastanku bili ministri trgovine i finansija Vilbur Ros i Stiv Mnučin a sa Junkerom evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem i drugi zvaničnici.

Evropljani kažu da su Trampovi savetnici bili zainteresovani za sporazum. "Niko ne bi imao koristi od eskalacije", rekli su evropski zvaničnici, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…